Zupa z botwinki

5 (199 ocen)

Uwielbiam tą zupę

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    0,5 kg łopatki
    ok 10 szt młodych ziemniaków
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    100 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    sok z 1/2 cytryny

    dodatkowo:
    jajka
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie botwinki 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć. Do garnka włożyć mięso, wlać wodę,zagotować, odszumować, dodać obrane jarzyny, doprawić do smaku. Gotować do miękkości, usunąć jarzyny. Botwinkę dobrze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • pokrojone jarzyny 2. Buraczki obrać, pokroić w kosteczkę, liście poszatkować a łodyżki odłożyć. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Do wywaru dodać pokrojone buraczki oraz ziemniaki. Łodyżki pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wlać ok 1/4 szklanki wody, dodać pokrojone łodyżki, sól, pieprz, podgotować. Gdy puszczą kolor, wcisnąć sok z połówki cytryny, wymieszać, zdjąć z ognia.
    Gdy ziemniaki i buraczki będą już miękkie dodać poszatkowane liście botwinki, gotować ok 7 min, dodać przecedzony wywar z łodyżek. Zabielić śmietaną.
  • Gotowa zupa 3. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować