Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i łatwy, dlatego chciałbym się z wami nim podzielić. Zupa z botwinki to jedna z ulubionych wiosennych zup mojej rodzinki.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
wywar mięsny 1,5 - 2 litrów,
botwinka 1 duży pęczek lub 2 małe,
ziemniaki 3 - 4 szt,
marchewki 2 szt,
pietruszka 1 szt,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2,
ocet lub sok z pół cytryny,
śmietana 30 % 100 ml,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo;
jajka ugotowane na twardo 4 szt,
koperek do dekoracji,
Zabielana zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać, a następnie opłukać. Marchewkę, pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, cebulę przekroić na pól. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu pokroić w kostkę.
Przygotowane warzywa zalać wywarem z mięsa, dodać soli i pieprzu.
Gotować około 15 minut.
Liście botwinki drobno posiekać, a buraczki pokroić. Następnie dodać do wywaru. Całość gotować około 10 minut, dodać pokrojone ząbki czosnku.
Zupę doprawić octem lub sokiem z cytryny, a na koniec zabielić mąką rozmieszaną w śmietanie.
Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
Komentarze