Zabielana zupa z botwinki

5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i łatwy, dlatego chciałbym się z wami nim podzielić. Zupa z botwinki to jedna z ulubionych wiosennych zup mojej rodzinki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wywar mięsny 1,5 - 2 litrów,
    botwinka 1 duży pęczek lub 2 małe,
    ziemniaki 3 - 4 szt,
    marchewki 2 szt,
    pietruszka 1 szt,
    cebula 1 szt,
    ząbki czosnku 2,
    ocet lub sok z pół cytryny,
    śmietana 30 % 100 ml,
    mąka pszenna 1,5 łyżki,
    sól i pieprz do smaku,

    dodatkowo;
    jajka ugotowane na twardo 4 szt,
    koperek do dekoracji,
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Jajko

Zabielana zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zabielana zupa z botwinki 1. Wszystkie warzywa obrać, a następnie opłukać. Marchewkę, pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, cebulę przekroić na pól. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu pokroić w kostkę.
    Przygotowane warzywa zalać wywarem z mięsa, dodać soli i pieprzu.
    Gotować około 15 minut.
    Liście botwinki drobno posiekać, a buraczki pokroić. Następnie dodać do wywaru. Całość gotować około 10 minut, dodać pokrojone ząbki czosnku.
    Zupę doprawić octem lub sokiem z cytryny, a na koniec zabielić mąką rozmieszaną w śmietanie.
    Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.

    Podawać z ugotowanymi na twardo połówkami jaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować