Zupa szczawiowa z jajkiem

4.5 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szczawiowa jest pyszna, ale jak dla mnie tylko w sezonie, przygotowana na bazie świeżego szczawiu, młodej włoszczyzny i z dodatkiem młodych ziemniaczków. Zapraszam więc na moją wersję.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg żeberko wieprzowe
    -3,5 l wody
    -3 pęczki świeżego szczawiu
    -3 liście laurowe
    -2 pęczki młodej włoszczyzny
    -2 łyżki masła
    -1,5 kg młodych ziemniaków
    -300 g śmietany 18%
    -10 jaj
    -sól, świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Umyte dokładnie mięso dzielimy na 2-3 części, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Z włoszczyzny wyjmujemy marchew, odcinamy nać, marchewkę obieramy. Pozostałą włoszczyznę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i związujemy. Marchew kę i włoszczyznę wrzucamy do garnka z mięsem, dodajemy liście laurowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 35-40 minut. Włoszczyznę wyławiamy zostawiając marchew, dodajemy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki (wcześniej obrane). Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (10-15 minut).
  • 2 2. Szczaw dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Na patelnię z roztopionym masłem wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu przez 7-8 minut często mieszając, aż szczaw się mocno skurczy i rozpadnie. Podsmażone liście razem z masłem na którym się smażyły dodajemy do zupy. Gotujemy 3 minuty.Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym i solą. Śmietanę roprowadzić w trzech łyżkach wazowych gorącej zupy, następnie ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do zupy. Zagotowujemy i podajemy koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: zupa szczawiowa wg przepisu Magdy Gessler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować