Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

4.49 (168 ocen)

Pyszna zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem to idealna propozycja na sezonową potrawę.

Składniki:

  • 7 skrzydełek z kurczaka
    350 g świeżego szczawiu
    2 marchewki ( duże )
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    1/4 korzenia selera
    9 ziemniaków ( większych )
    ok. 2 l wody
    1 szk słodkiej śmietany 18 %
    sól
    pieprz
    kucharek w płynie ( opcjonalnie )
    10 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać zimną wodę i wlożyć do niego umyte skrzydełka.
    Gotować na małym ogniu prawie do miękkości, lekko doprawić.
    Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć.
    Seler i marchew zetrzeć na tarce a ziemniaki pokroić w kostkę.
  • 2. Gdy skrzydełka są prawie miękkie dodać do garnka starte warzywa oraz ziemniaki i posiekany koperek i natkę pietruszki.
    Gotować do miękkości, doprawić.
    Szczaw dokładnie umyć i pokroić, dodać do zupy, zagotować.
    Śmietanę zahartować w dzbanku zupą i wlać mieszankę do garnka z zupą, wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
    Zupę podawać z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Skrzydełka Śmietana Szczaw Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: zupa szczawiowa wg przepisu Magdy Gessler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować