To jest smak dzieciństwa. Babcia gotowała szczawiową z roztrzepanym jajkiem. Pyszna.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka masła
2 większe ziemniaki
marchewka
wędzony filet z kurczaka ok. 200 g
duży pęczek szczawiu ok. 200 g
2 jajka
śmietana 18 %
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju rzepakowym i maśle. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Dodać jeszcze mięso pokrojone w kostkę. Smażyć i mieszać kilka minut. Dodać ok. 2 litry przegotowanej wody. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać pokrojony drobno szczaw i rotrzepane jajka. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Zupę podawać gorącą z kleksem śmietany.
Smacznego.
Komentarze