Zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem

4.5 (152 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To jest smak dzieciństwa. Babcia gotowała szczawiową z roztrzepanym jajkiem. Pyszna.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    łyżka masła
    2 większe ziemniaki
    marchewka
    wędzony filet z kurczaka ok. 200 g
    duży pęczek szczawiu ok. 200 g
    2 jajka
    śmietana 18 %
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju rzepakowym i maśle. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Dodać jeszcze mięso pokrojone w kostkę. Smażyć i mieszać kilka minut. Dodać ok. 2 litry przegotowanej wody. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać pokrojony drobno szczaw i rotrzepane jajka. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Zupę podawać gorącą z kleksem śmietany.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować