Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lekkie i niskokaloryczne dania, ale za to pełne witamin i kolorów. Częściej rezygnujemy z mięsa na rzecz warzyw i owoców.
I ja ten czas bardzo lubię :) Dziś polecam przepyszną, aromatyczną zupę krem z pieczonej papryki. Charakteru dodaje jej wyraziste pietruszkowe pesto.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 czerwone papryki
    -1 duży pomidor ( ok. 300 g )
    -1 duża cebula
    -3 ząbki czosnku
    -ok. 1/2 l bulionu warzywnego
    -olej rzepakowy
    -pęczek natki pietruszki
    -sok z cytryny
    -sól
    - ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy olejem.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200°C
    Papryki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika jednocześnie zmniejszając temp. do 180°C
    Pieczemy ok. 40 min.
    Kiedy skórka jest przypieczona, wyciągamy papryki, wkładamy do głębokiego naczynia i przykrywamy szczelnie folią.
    Po przestudzeniu obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  • 2. W tym czasie zalewamy wrzątkiem pomidora na minutę, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę.
    Kroimy na cząstki i wycinamy stwardniałe gniazdo nasienne.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy dobrze łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z dwoma ząbkami czosnku pokrojonymi w cienkie plasterki.
  • 4. Wszystkie składniki blendujemy na krem dodając 200 ml bulionu.
    Przelewamy do garnka i uzupełniamy bulionem do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i papryką ostrą w proszku.
  • 5. Pietruszkę i obrany ząbek czosnku drobno siekamy, przekładamy do moździerza i ucieramy z odrobiną soli na miazgę, dodając stopniowo ok. 100 ml oleju rzepakowego i kilka kropel cytryny.
  • 6. Gotową zupę podawać polaną odrobiną pesto z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Porady

Można zmiksować składniki pesto blenderem, ale ja wolę ucierać w moździerzu, ponieważ pietruszka zachowuje wtedy swój soczysty zielony kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

 Zupa krem z pieczonej papryki

To może cię zainteresować