Gulasz drobiowy z pieczarkami i pęczakiem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

W tradycyjnej polskiej kuchni pierwsze miejsce zajmowały kasze, czyli jak niegdyś mówiono krupy i jagły - najbardziej typowy, charakterystyczny polski produkt zbożowy.
Krupy produkowano w zasadzie ze wszystkich zbóż, z jęczmienia, pszenicy, orkiszu, także w mniejszym stopniu - z żyta i owsa.
...krupnikiem zwał się ten co robił krupy,
a krupniarzem ten co nimi kupczył.
żródło: Z. Gloger "Encyklopedia staropolska"

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    -1/2 kg piersi z kurczaka
    -1/2 szklanki kaszy pęczak
    -300 g pieczarek
    -1 cebula
    -1 cukinia ( ok. 20 cm )
    -1 ostra papryczka
    -5 ząbków czosnku
    -10 pomidorków cherry
    -4 liście laurowe
    -szczypta kminu rzymskiego mielonego
    -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    -pieprz i sól do smaku
    -2 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Gulasz drobiowy z pieczarkami i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej: pokroić w grubą kostkę, wymieszać z odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i olejem, odstawić na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, obraną z nasion papryczkę w cienkie paseczki.
    Umyte pieczarki i cukinię pokroić w taką samą kostkę jak mięso.
    Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół lub ćwiartki i usunąć stwardniałe gniazda nasienne.
  • 3. Rozgrzać szeroki rondel i krótko na dużym ogniu obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę, czosnek i papryczkę, chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodać pieczarki, smażyć chwilę, po czym dodać kaszę, podlać wodą, dodać liście laurowe, kmin rzymski i pomidorki.
    Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości kaszy.
    W połowie gotowania dodać cukinię.
  • 4. Trzeba pamiętać, aby od czasu do czasu delikatnie zamieszać potrawę i sprawdzić czy nie odparowało zbyt dużo wody, jeżeli tak to uzupełnić.
  • 5. Kiedy kasza jest miękka dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i jeszcze przez chwilę pogotować.
    Przed podaniem danie skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować