karczma biesiada pażdziernik 2018

kulinarnagosia

O mnie:

Typowa gospodyni domowa, która uwielbia klimat kuchni czyli ciepło, zapach przyrządzanych potraw i świadomość, że rodzina tylko czeka na hasło: obiad! Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: kulinariagosi.blogspot.com

Liczba przepisów
77
Liczba obserwujących
0
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 22.05.2022 17:17 skomentował:

Sernik na zimno Tri-kolor

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 22.05.2022 17:16 opublikował przepis:

Sałatka z tuńczyka i rzodkiewki z pesto pietruszkowym

Sałatka, prosta, szybka, tania i bez majonezu. Polecam na śniadanie, kolację, jak również na imprezowy stół.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 20.05.2022 12:02 opublikował przepis:

Zupa krem z pieczonej papryki

Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lekkie i niskokaloryczne dania, ale za to pełne witamin i kolorów. Częściej rezygnujemy z mięsa na rzecz warzyw i owoców. I ja ten czas bardzo lubię :) Dziś polecam przepyszną, aromatyczną zupę krem z pieczonej papryki. Charakteru dodaje jej wyraziste pietruszkowe pesto.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 27.04.2022 11:11 skomentował:

Indyk na kanapki z szynkowaru

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.04.2022 11:43 opublikował przepis:

Makaron z cukinii w towarzystwie pomidorków i szpinaku

Po obficie zastawionym stole świątecznym nadszedł czas na lekkostrawne dania :) Dziś bardzo szybkie w przygotowaniu, które może być serwowane jako obiad lub kolację. Piękny zielony kolor szpinaku w połączeniu z cukinią zanurzoną w orzeźwiającym sosie i dodatek pachnących tymiankiem pomidorków, to świetne połączenie smakowe, polecam :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.04.2022 11:25 opublikował przepis:

Gulasz drobiowy z pieczarkami i pęczakiem

W tradycyjnej polskiej kuchni pierwsze miejsce zajmowały kasze, czyli jak niegdyś mówiono krupy i jagły - najbardziej typowy, charakterystyczny polski produkt zbożowy. Krupy produkowano w zasadzie ze wszystkich zbóż, z jęczmienia, pszenicy, orkiszu, także w mniejszym stopniu - z żyta i owsa. ...krupnikiem zwał się ten co robił krupy, a krupniarzem ten co nimi kupczył. żródło: Z. Gloger "Encyklopedia staropolska"
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.04.2022 11:08 opublikował przepis:

Staropolska polewka piwna (Faramuszka )

Czy wiecie, że w staropolskiej kuchni serwowano na śniadania polewki piwne ? Smakosze tego trunku zapewne wiedzą o istnieniu takich polewek :) Ja odkryłam je dopiero zgłębiając wiedzę kulinarną naszych prapradziadków. Postanowiłam ugotować taką polewkę. W oryginalnych przepisach nie uwzględniono rodzaju używanego do gotowania piwa. Użyłam więc piwa jasnego pełnego. Dodałam też od siebie podsmażonej na oleju rzepakowym cebulki, którą okrasiłam danie i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podałam polewkę z czosnkową grzanką. Taka polewka znakomicie współgrałaby z grillowaną kiełbasą! Odkryłam nowy smak i polecam go wszystkim :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:30 skomentował:

Sernik z polewą owocową

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:28 skomentował:

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:27 skomentował:

Cytrynowe placuszki z ricotty