karczma biesiada pażdziernik 2018

kulinarnagosia

O mnie:

Typowa gospodyni domowa, która uwielbia klimat kuchni czyli ciepło, zapach przyrządzanych potraw i świadomość, że rodzina tylko czeka na hasło: obiad! Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: kulinariagosi.blogspot.com

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 22.05.2022 17:17 skomentował:

Sernik na zimno Tri-kolor

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 22.05.2022 17:16 opublikował przepis:

Sałatka z tuńczyka i rzodkiewki z pesto pietruszkowym

Sałatka, prosta, szybka, tania i bez majonezu. Polecam na śniadanie, kolację, jak również na imprezowy stół.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 20.05.2022 12:02 opublikował przepis:

Zupa krem z pieczonej papryki

Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lekkie i niskokaloryczne dania, ale za to pełne witamin i kolorów. Częściej rezygnujemy z mięsa na rzecz warzyw i owoców. I ja ten czas bardzo lubię :) Dziś polecam przepyszną, aromatyczną zupę krem z pieczonej papryki. Charakteru dodaje jej wyraziste pietruszkowe pesto.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 27.04.2022 11:11 skomentował:

Indyk na kanapki z szynkowaru

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.04.2022 11:43 opublikował przepis:

Makaron z cukinii w towarzystwie pomidorków i szpinaku

Po obficie zastawionym stole świątecznym nadszedł czas na lekkostrawne dania :) Dziś bardzo szybkie w przygotowaniu, które może być serwowane jako obiad lub kolację. Piękny zielony kolor szpinaku w połączeniu z cukinią zanurzoną w orzeźwiającym sosie i dodatek pachnących tymiankiem pomidorków, to świetne połączenie smakowe, polecam :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.04.2022 11:25 opublikował przepis:

Gulasz drobiowy z pieczarkami i pęczakiem

W tradycyjnej polskiej kuchni pierwsze miejsce zajmowały kasze, czyli jak niegdyś mówiono krupy i jagły - najbardziej typowy, charakterystyczny polski produkt zbożowy. Krupy produkowano w zasadzie ze wszystkich zbóż, z jęczmienia, pszenicy, orkiszu, także w mniejszym stopniu - z żyta i owsa. ...krupnikiem zwał się ten co robił krupy, a krupniarzem ten co nimi kupczył. żródło: Z. Gloger "Encyklopedia staropolska"
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.04.2022 11:08 opublikował przepis:

Staropolska polewka piwna (Faramuszka )

Czy wiecie, że w staropolskiej kuchni serwowano na śniadania polewki piwne ? Smakosze tego trunku zapewne wiedzą o istnieniu takich polewek :) Ja odkryłam je dopiero zgłębiając wiedzę kulinarną naszych prapradziadków. Postanowiłam ugotować taką polewkę. W oryginalnych przepisach nie uwzględniono rodzaju używanego do gotowania piwa. Użyłam więc piwa jasnego pełnego. Dodałam też od siebie podsmażonej na oleju rzepakowym cebulki, którą okrasiłam danie i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podałam polewkę z czosnkową grzanką. Taka polewka znakomicie współgrałaby z grillowaną kiełbasą! Odkryłam nowy smak i polecam go wszystkim :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:30 skomentował:

Sernik z polewą owocową

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:28 skomentował:

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:27 skomentował:

Cytrynowe placuszki z ricotty

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 19:21 opublikował przepis:

Zupa fasolowa ze starego zeszytu

W " Encyklopedii Staropolskiej" czytamy: Grochówka, polewka z grochu polnego z grzaneczkami w kostkę i słoninką wędzoną, należy wraz z barszczem, krupnikiem i kapuśniakiem do ulubionych zup polskich. Od starych gospodyń na Mazowszu i Podlasiu, pamietających wiek XVIII, zanotowaliśmy przed laty, że zarówno na stołach ubogiej, jak i zamożnej szlachty niepospolite a tradycyjne powodzenie miała zawsze grochówka dość gęsta, na smaku z włoszczyzny, z "ogonem" w dzwonka pociętym.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 18:58 opublikował przepis:

Łężnie z czerwoną kiszoną kapustą

Co do nadzienia tych pysznych placków/ kotletów ziemniaczanych, tradycja mówi, że powinna to być biała kapusta kiszona, ale ja miałam czerwoną kiszoną kapustę i takiej użyłam. Zrobiłam łężnie w dwóch wersjach czyli masa ziemniaczana nadziana farszem z kapusty i masa ziemniaczana wymieszana z farszem. Pierwsza wersja wizualnie wygląda lepiej, ale obie smakują tak samo. Do tego idealnie komponuje się sos grzybowy i ulubiona surówka, np. z marchewki, jabłka.

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.04.2022 18:34 skomentował:

Pieczarkowa przekąska do grilla

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 11.04.2022 16:03 skomentował:

Krem jajeczny z kawiorem

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 11.04.2022 16:02 skomentował:

Przepiórcze gniazdko

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 11.04.2022 10:39 opublikował przepis:

Krem jajeczny z kawiorem

To prosta, ale jakże elegancka przekąska! Niby zwykły krem z jajek, a całej dostojności daje mu dodatek kawioru. Ja użyłam czarnego kawioru z ikry gromadnika i ikry śledzia. Wy możecie użyć swojego ulubionego. Możecie zachwycić swoich gości podając taki krem w połowie pustej skorupki jajka, jako przystawka przed głównym daniem.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 11.04.2022 10:16 skomentował:

BABKA POMARAŃCZOWA

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 11.04.2022 10:14 skomentował:

Sałatka śledziowa warstwowa

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 10.04.2022 20:30 opublikował przepis:

Przepiórcze gniazdko

Bardzo proste, ale jakie urocze podanie przepiórczych jajek :) Z powodzeniem może towarzyszyć świątecznym potrawom albo stanowić osobne danie. Zdjęcie nie oddaje delikatnie marmurkowego wzoru jajek, który powstał dzięki gotowaniu w herbacianym wywarze, ale zapewniam, że ten wzorek jest i bardzo ładnie wygląda :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 10.04.2022 10:26 opublikował przepis:

Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną

Przepyszny kruchy i soczysty schab w delikatnym sosie. Na taką pieczeń wybierać najlepiej mięso przerośnięte tłuszczem, tzw. marmurkowe, pozyskane ze sztuk o wadze około 100 kg, hodowanych na mięso, a nie w celu pozyskania słoniny.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 10.04.2022 10:01 opublikował przepis:

Sałatka z papryki konserwowej

Sałatka bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu. Jeżeli nie macie czasu na długie spędzanie czasu w kuchni, szczególnie przed Świętami, to polecam :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 09.04.2022 20:23 opublikował przepis:

Indyk na kanapki z szynkowaru

W momencie kiedy weszłam w posiadanie szynkowaru, wędliny zakupione w sklepie już tak dobrze mi nie smakują.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 09.04.2022 19:29 skomentował:

WURSTSALAT - SAŁATKA Z MORTADELI

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 19.09.2021 11:22 opublikował przepis:

Kiszone zielone pomidory

Przepis pochodzi ze starego zbioru, kiedy to wszystkie ciekawe przepisy zamieszczane w szarych gazetach były wycinane i pieczołowicie wklejane do kulinarnych zeszytów :) Te pomidory kisiłam po raz pierwszy i przyznaję - są smaczne, polecam :)

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 19.09.2021 10:50 opublikował przepis:

Jaglanka z warzywami

Rozgrzewająca, sycąca, poprawiająca trawienie, wspomagająca detoksykację organizmu. To tylko kilka zalet jakie wynikają ze spożywania dań z kaszy jaglanej. Przede wszystkim polecana dla osób, które nie tolerują glutenu. Polecam wszystkim przygotowywanie dań z jej wykorzystaniem. Szczególnie o tej porze roku, kiedy to mamy coraz więcej chłodnych dni.

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 19.09.2021 10:18 skomentował:

Ćwikła z buraczków na zimę

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 19.09.2021 10:09 skomentował:

Ciastka z makiem i żurawiną

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 18.09.2021 11:23 opublikował przepis:

Przecier z surowych malin

Przecieranie owoców na surowo można stosować do owoców jagodowych takich jak: maliny, jeżyny, czarnych jagód, bzu czarnego, truskawek i poziomek. Przeciery są wykorzystywane nie tylko do smarowania pieczywa, ale też do przygotowywania różnych potraw, np. zup owocowych, napoi, naleśników, kisieli, galaretek, musów, jako dodatek do ciast, np. szarlotek, jak również do sporządzania marmolad.

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 13.09.2021 13:01 skomentował:

Placki z cukinii z piersią kurczaka

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 13.09.2021 12:58 skomentował:

Miodownik z powidłami wiśniowymi

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 30.05.2021 16:15 opublikował przepis:

Ostry sos z ogórka i pomidora

Ostry sos , którego głównym składnikiem są świeże ogórki i pomidory. Pikantnego charakteru nadaje mu ostra papryczka chili i czosnek. Sok z cytryny i świeża natka pietruszki sprawiają, że jest lekko kwaskowy i orzeźwiający w smaku. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 18.05.2021 11:35 opublikował przepis:

Orzeźwiający tort owocowy

Letnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi deserami. Tort, który Wam prezentuję nie tylko ładnie wygląda, ale orzeźwia organizm i znakomicie smakuje. Polecam!
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 08.05.2021 14:21 opublikował przepis:

Zielony sos w trzech odsłonach

Eksplozja smaków, piękny zielony kolor. Ma wiele zastosowań i jest bombą witaminową. Czy jest coś pyszniejszego od młodych, wiosennych ziół i nowalijek? Chyba nie ! To jest najlepszy czas, aby w naturalny sposób dostarczyć organizmowi cenne minerały i witaminy. Więc wykorzystujmy wszystkie zielone liście z własnego ogródka używając do swoich potraw.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 26.04.2021 16:50 opublikował przepis:

Zupa selerowa

Zupa delikatna w smaku, lekko kwaskowa za sprawą pomidorów. Głęboki smak dopełnia wcześniej ugotowany aromatyczny bulion warzywny. Równie dobrze można przygotować wywar mięsny, co na pewno zmieni trochę charakter zupy na bardziej treściwy.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 22.04.2021 13:06 opublikował przepis:

Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym

Warzywa w mojej kuchni grają rolę pierwszorzędną. Staram się ich spożywać jak najwięcej. Coraz częściej goszczą na moim stole dania bez mięsa. Aby takie jedzenie nie było nudne trzeba je urozmaicać ziołami, zieleniną i przełamywać słodkość warzyw, np. poprzez dodanie ogórka kiszonego czy przecieru pomidorowego. I tak powstały warzywa zapiekane. Danie bardzo dobre, lekkostrawne i wyraziste. Polecam :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 16.04.2021 11:51 opublikował przepis:

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Szaszłyki należą raczej do naszych ulubionych dań piknikowych, ale można je również przyrządzać jako danie na obiad czy kolację. Dlaczego tak lubimy szaszłyki? Myślę, że za różnorodność składników, które podnoszą walory smakowe. Oprócz mięsa ważną rolę odgrywają tu warzywa, np. papryka, cebula, cukinia, grzyby czy pomidory, ale też marynata w której wcześniej leżakują składniki.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 16.04.2021 11:38 skomentował:

Śniadaniowa sałatka z pieczonym filetem z kurczaka i grzankami

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 16.04.2021 11:34 skomentował:

Gulasz ze schabem, kurkami i szparagami

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 13.04.2021 11:02 skomentował:

Chutney pomidorowy

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 09.04.2021 19:54 opublikował przepis:

Chutney pomidorowy

Słodko-ostry sos z wyczuwalną nutą imbiru, czosnku i aromatycznej mieszanki ziół bengalskich. Słodkości nadają mu suszone morele, a wyczuwalna ostrość to zasługa papryczki chili. Taki sos można podawać do mięs na gorąco, jak również znakomicie komponuje się w zimnej formie podany do wędlin czy pasztetów. Ma jeszcze jedną zaletę, można go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i użyć kiedy tylko nadarzy się okazja.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 25.03.2021 17:56 opublikował przepis:

Czerwony barszcz

Buraczki ćwikłowe to jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę je spożywać pod każdą postacią, jednak czerwony barszcz bije wszystkie buraczkowe potrawy. Obojętnie czy jest to barszcz czysty czy zabielany czy też ukraiński. Każdy z nich smakuje wyśmienicie :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.03.2021 15:03 skomentował:

Ogonowa koniecznie na ogonie wieprzowym

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.03.2021 15:02 dodał zdjęcie do przepisu:

Ogonowa koniecznie na ogonie wieprzowym

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 23.03.2021 10:49 skomentował:

Sałatka jajeczna z szynką i innymi dodatkami

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 21.03.2021 14:21 opublikował przepis:

Zielona sałatka

Sałatka w pięknym wiosennym kolorze z aromatycznym świeżym sosem :)
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 20.03.2021 11:15 opublikował przepis:

Bitki wieprzowe podane z aromatycznym ryżem

Bardzo delikatne i lekkostrawne danie. Dobrze rozbite mięso, szybko obsmażone, dzięki czemu zachowało soczystość, następnie duszone z cebulką i ziołami. Do tego perłowe ziarna ryżu, które w środku po ugotowaniu są mięciutkie, a zarazem zachowują lekką chrupkość.
Użytkownik kulinarnagosia w dniu 19.03.2021 19:20 dodał zdjęcie do przepisu:

Zupa pomidorowa na rosole

Użytkownik kulinarnagosia w dniu 18.03.2021 15:34 skomentował:

Zupa pomidorowa na rosole

To może cię zainteresować