Makaron z cukinii w towarzystwie pomidorków i szpinaku

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Po obficie zastawionym stole świątecznym nadszedł czas na lekkostrawne dania :) Dziś bardzo szybkie w przygotowaniu, które może być serwowane jako obiad lub kolację. Piękny zielony kolor szpinaku w połączeniu z cukinią zanurzoną w orzeźwiającym sosie i dodatek pachnących tymiankiem pomidorków, to świetne połączenie smakowe, polecam :)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • -cukinia 200 g
    -garść szpinaku świeżego 50 g
    -kilka pomidorków koktajlowych
    -pół łyżeczki tymianku
    -ząbek czosnku
    -łyżeczka masła
    -łyżeczka oleju
    -sól, pieprz
    sos do cukinii:
    -3 łyżki soku z cytryny (łyżka =10 ml)
    -1 łyżeczka miodu (łyżeczka =5 ml)
    -2 łyżki oleju, np. słonecznikowego
    -ząbek czosnku (4 g)
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Makaron z cukinii w towarzystwie pomidorków i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu dobrze zmiksować wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2. Umytą, ale nie obraną cukinię pokroić za pomocą obieraczki lub spiralizera do warzyw w makaron. Przełożyć do miski, polać sosem i odstawić na 5-10 min.
  • 3. Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojony w drobne plasterki czosnek, następnie dodać szpinak, podlać niewielką ilością wody i dusić 5 min. Delikatnie posolić.
  • 4. Na osobnej patelni przesmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojone na pół pomidorki wraz z tymiankiem. Kiedy skórka się pomarszczy a tymianek wydzieli piękny zapach będą gotowe
  • 5. Na talerz wyłożyć uduszony szpinak, następnie wymieszany z sosem szpinak i ułożyć wokół usmażone pomidorki.
    Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku.

Porady

Zajadać na zdrowie, smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować