Zupa krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, delikatna zupa, w której smak wydobyłam za pomocą pieczenia warzyw, podałam ją z grzankami czosnkowymi.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni- już po wypestkowaniu
    1 marchew
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 średnie ziemniaki
    1 łyżka oleju
    papryka ostra w proszku
    czosnek niedźwiedzi
    sól
    pieprz
    1 l bulionu warzywnego

    Na grzanki
    3 kromki chleba pszennego
    czosnek granulowany
    czosnek niedźwiedzi
    1/2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonej dyni 1. Dynię pokroić na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, pozbawić dynię nasion.
  • Zupa krem z pieczonej dyni 2. cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek obrać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem wszystkie warzywa. Skropić wszystko olejem, oraz posypać przyprawami. Piec w 180 st C przez 25 min
  • Zupa krem z pieczonej dyni 3. Upieczoną dynię obrać i wraz z resztą warzyw przełożyć do garnka. Do warzyw dolać bulion i wszystko razem zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem. Zupę zagotować i doprawić do smaku.
    Chleb pozbawić skórek i pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawami, usmażyć na suchej patelni. Zupę podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować