Pyszna, kremowa i aksamitna zupa z pieczonej dyni, której dodatkowego aromatu dodają suszone pomidory. Delikatna, ale sycąca i rozgrzewająca, wprost idealna na jesienny obiad.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1) 1,5 l bulionu drobiowego
2) 1 kg obranej i pozbawionej miąższu dyni
3) 2 średnie marchewki
4) por (biała część)
5) 4 ziemniaki
6) słoiczek suszonych pomidorów w oleju
7) garść pestek dyni
8) 200 g sera feta
9) 4 serki topione śmietankowe (4x100 g)
10) sól
11) świeżo mielony pieprz czarny
12) rozmaryn
13) olej
14) natka pietruszki do dekoracji
Zupa krem z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w grube kawałki (ok. 6 cm), marchewkę, ziemniaki i pora również w większe kawałki. Pokrojone warzywa skrapiamy olejem, oprószamy rozmarynem i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
2.Upieczone warzywa rozdrabniamy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i zalewamy gorącym bulionem drobiowym (w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody). Dodajemy serki topione i mieszamy aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną rozmarynu.
3.Suszone pomidory osączamy z oleju i kroimy w paseczki , po czym dodajemy je do zupy (trochę zostawiamy do dekoracji) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
4.Gotową zupę nalewamy do talerzy i każdą porcję posypujemy kostkami fety, prażonymi pestkami dyni i dekorujemy paseczkami suszonych pomidorów i natką pietruszki. Opcjonalnie do zupy możemy dodać odrobinę śmietany oraz grzanki.
Komentarze