Zupa krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

Jesienna zupa,smakuje wszystkim

Składniki:

  • 1 kg dyni
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta mielonych goździków
    1 łyżka brązowego cukru
    1 cebula
    3 główki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    7 szklanek bulionu z kurczaka
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa z dyni Krem

Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.
    Dynię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 25 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę ,dodaj drobną posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj posiekany czosnek i tymianek. Smaż jeszcze przez chwilę.
    Następnie dodaj dynię i bulion. Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj przez następne 20 minut.
    Na koniec zupę zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować