Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.
Dynię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 25 minut.
2.Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę ,dodaj drobną posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj posiekany czosnek i tymianek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Następnie dodaj dynię i bulion. Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj przez następne 20 minut.
Na koniec zupę zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze