Zielone szparagi, groszek cukrowy i jajka poszetowe z młodymi ziemniakami.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wiosenna eksplozja smaku, minerałów i witamin. Niezwykle atrakcyjne zielone danie z jajkiem w koszulce.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów
    150 g groszku cukrowego
    3 świeże jajka
    6 szt. młodych ziemniaków
    3 łyżki masła
    biały ocet winny (proporcja 2 łyżki na 1 litr wody)
    kilka plasterków szynki – opcjonalnie
    sól morska i pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone szparagi, groszek cukrowy i jajka poszetowe z młodymi ziemniakami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ok. 30 minut.
    Zielonych szparagów nie trzeba obierać, należy tylko odłamać zdrewniałe końcówki (pękają w odpowiednim miejscu kiedy się je ugnie), wypłukać.
    Z groszku obciąć końcówki i wypłukać
    W szerokim i płaskim rondlu zagotować wodę z łyżeczką cukru i łyżeczką soli, do gotującej wody włożyć przygotowane wcześniej szparagi i groszek. Razem gotować 4 do 5 minut, po czym delikatnie wyciągnąć z wrzątku i odsączyć.
    Do garnka wlać wodę (około 8 cm), dodać ocet winny (w proporcji 2 łyżki octu na 1 litr wody) i zagotować.
    Małą szklaną miseczkę zwilżyć wewnątrz zimną wodą, wybić do niej jajko, zmniejszyć ogień pod garnkiem z gotującą się wodą i ostrożnie przelać do niej jajko z miseczki, gotować na wolnym ogniu 2,5 do 3 minuty, w połowie gotowania, przy pomocy łyżki, odwrócić jajko na drugą stronę. Dobrze ugotowane „jajko w koszulce” powinno mieć ścięte białko, a żółtko lekko płynne. Ugotowane jajko wyciągnąć z wody łyżką cedzakową. Czynność powtórzyć z pozostałymi jajkami. Po ugotowaniu posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Zielone szparagi, groszek cukrowy, jajka w koszulkach i młode ziemniaki podawać zaraz po ugotowaniu, polane roztopionym masłem i oprószone solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Porady

Groszek cukrowy, jeśli nie można kupić, może być zastąpiony zieloną fasolką (ale oczywiście, to nie to samo).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować