Zielone szparagi, groszek cukrowy i jajka poszetowe z młodymi ziemniakami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ok. 30 minut.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, należy tylko odłamać zdrewniałe końcówki (pękają w odpowiednim miejscu kiedy się je ugnie), wypłukać.
Z groszku obciąć końcówki i wypłukać
W szerokim i płaskim rondlu zagotować wodę z łyżeczką cukru i łyżeczką soli, do gotującej wody włożyć przygotowane wcześniej szparagi i groszek. Razem gotować 4 do 5 minut, po czym delikatnie wyciągnąć z wrzątku i odsączyć.
Do garnka wlać wodę (około 8 cm), dodać ocet winny (w proporcji 2 łyżki octu na 1 litr wody) i zagotować.
Małą szklaną miseczkę zwilżyć wewnątrz zimną wodą, wybić do niej jajko, zmniejszyć ogień pod garnkiem z gotującą się wodą i ostrożnie przelać do niej jajko z miseczki, gotować na wolnym ogniu 2,5 do 3 minuty, w połowie gotowania, przy pomocy łyżki, odwrócić jajko na drugą stronę. Dobrze ugotowane „jajko w koszulce” powinno mieć ścięte białko, a żółtko lekko płynne. Ugotowane jajko wyciągnąć z wody łyżką cedzakową. Czynność powtórzyć z pozostałymi jajkami. Po ugotowaniu posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zielone szparagi, groszek cukrowy, jajka w koszulkach i młode ziemniaki podawać zaraz po ugotowaniu, polane roztopionym masłem i oprószone solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Porady
Groszek cukrowy, jeśli nie można kupić, może być zastąpiony zieloną fasolką (ale oczywiście, to nie to samo).
Komentarze