Niemieckie ciasto maślane

4.3 (201 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Butterkuchen, czyli ciasto maślane jest bardzo pularne w Niemczech. Mięciutkie, smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na proszku, bez drożdży.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki
    1 paczuszka proszku do pieczenia 8g
    180 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    szczypta soli
    3 jajka
    200 g słodkiej śmietany
    Polewa:
    125 g masła
    100 g cukru
    5 łyżek mleka
    200 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.3 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Niemieckie ciasto maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę z proszkiem i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę i wlać słodką śmietankę.
    2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na formie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
    3. Przygotowanie polewy trwa dosłownie chwilę: masło rozpuścić w rondelku, wlać mleko, dodać cukier, zamieszać, rozpuścić i wsypać płatki migdałowe. Polewę rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut, aż ciasto upiecze się na złoto. Można podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

Porady

Dodatkowo ciasto można posypać cynamonem lub kokoskami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować