Szparagi, groszek cukrowy i romanesco w maślanym panko

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna mieszanka warzyw w maślanej japońskiej bułce tartej - panko. Tak przygotowane warzywa mogą być jarskim obiadem podane z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce, albo jako jarzynka do dania głównego.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g białych szparagów
    250 g zielonych szparagów
    250 g różyczek romanesco
    250 g strączków groszku cukrowego
    sól morska
    cukier puder trzcinowy
    sok z cytryny

    200 g masła
    100 g panko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi, groszek cukrowy i romanesco w maślanym panko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z zielonych szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obieramy obieraczką do warzyw.

    Szparagi, różyczki romanesco przekładamy do parowaru oprószamy solą i cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy na parze przez 10 minut.

    Na suchej patelni rumienimy panko, dokładamy masło. Gdy masło się roztopi dodajemy strączki groszku. Gdy groszek zmieni kolor pod wpływem temperatury na jaskrawo zielony kolor dodajemy pozostałe warzywa. Delikatnie poruszamy patelnią, by wszystkie warzywa pokryły się masłem z panko.


    Tak przygotowane warzywa można podawać jako główne danie z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce. Natomiast jako jarzynka idealnie komponuje się z daniami z drobiu, rybami lub grillowanym mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować