Zapiekanka makaronowa z papryką i pieczarkami

2.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną, wegetariańską zapiekankę. Przygotowana na bazie makaronu z papryką i smażonymi pieczarkami. Z dodatkiem jogurtu, jajka i sera. Polecam na obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g ugotowanego makaronu
    1/2 czerwonej papryki
    1 cebula
    200 g smażonych pieczarek
    1 surowe jajko
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    solidna garść tartego sera
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    masło do formy
    mała forma żaroodporna
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka makaronowa z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy : makaron, smażone pieczarki, cebulę, paprykę.

    Jogurt łączymy z jajkiem i polewamy zapiekankę. Każdą warstwę zapiekanki posypujemy solą, pieprzem i ziołami.

    Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy tartym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści przez około 5 - 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować