Zapraszam na smaczną, wegetariańską zapiekankę. Przygotowana na bazie makaronu z papryką i smażonymi pieczarkami. Z dodatkiem jogurtu, jajka i sera. Polecam na obiad lub kolację.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
150 g ugotowanego makaronu
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
200 g smażonych pieczarek
1 surowe jajko
5 łyżek jogurtu naturalnego
solidna garść tartego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
masło do formy
mała forma żaroodporna
Zapiekanka makaronowa z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy : makaron, smażone pieczarki, cebulę, paprykę.
Jogurt łączymy z jajkiem i polewamy zapiekankę. Każdą warstwę zapiekanki posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy tartym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści przez około 5 - 10 minut.
Komentarze