Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać i posiekać, pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać mięso mielone i po chwili pieczarki. Całość smażyć około 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Całość dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć makaron, następnie mięso mielone z pieczarkami, a po wierzchu posypać startym na tarce o dużych oczkach serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze