Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

4.5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu i pożywna zapiekanka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron mini kokardki 150 g,
    mięso mielone z indyka 500 g,
    cebula 2 szt,
    pieczarki 400 g,
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
    ser żółty 50 g,
    posiekana natka pietruszki 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    papryka mielona słodka,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać i posiekać, pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać mięso mielone i po chwili pieczarki. Całość smażyć około 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Całość dokładnie wymieszać.
    Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć makaron, następnie mięso mielone z pieczarkami, a po wierzchu posypać startym na tarce o dużych oczkach serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować