Uwielbiam zapiekanki, zwłaszcza jesienną i bardzo często je wtedy przygotowuje. Zapraszam was do zrobienia takiej zapiekaneczki z pysznym mini makaronem kokardki.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
około 250 g makaronu mini kokardki
400 g pieczarek
1 kulka mozzarelli
około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę
2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
masło do posmarowania foremki (niekonieczne)
olej/oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki.
3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
4. Następnie na tej samej patelni bądź nowej przesmażamy boczek.
5. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliwą lub masłem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i tak, aż do wykończenia składników.
Na samą wierzch zapiekanki dajemy pieczarki pokrojone w plasterki, obsypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 15-20 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wykładamy ser mozzarella i dopiekamy do końca.
Komentarze