Zapiekanka Makaronowa Z Pieczarkami I Mozzarellą

4.48 (165 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam zapiekanki, zwłaszcza jesienną i bardzo często je wtedy przygotowuje. Zapraszam was do zrobienia takiej zapiekaneczki z pysznym mini makaronem kokardki.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    około 250 g makaronu mini kokardki
    400 g pieczarek
    1 kulka mozzarelli
    około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę
    2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    masło do posmarowania foremki (niekonieczne)
    olej/oliwa do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki.
    3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
    4. Następnie na tej samej patelni bądź nowej przesmażamy boczek.
    5. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliwą lub masłem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i tak, aż do wykończenia składników.
    Na samą wierzch zapiekanki dajemy pieczarki pokrojone w plasterki, obsypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 15-20 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia wykładamy ser mozzarella i dopiekamy do końca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować