Wigilijny kulebiak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    430g mąki pszennej
    250ml ciepłego mleka
    40g świeżych drożdży
    70g masła extra
    1 jajko
    1/2 łyżeczka soli
    szczypta soli

    Farsz:
    40g suszonych leśnych grzybów
    500g kiszonej kapusty
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 marchew
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    olej

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane do posmarowania
    garść sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wigilijny kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i masło rozpuszczone w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Suszone grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzić ( wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę drobno posiekać i razem przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą od namoczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przesmażoną cebulę z czosnkiem i grzybami. Całość gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30x40cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę. (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki)
  • 4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować