Wigilijny kulebiak

  • wyświetlono: 293 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe:
430g mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
70g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
szczypta soli

Farsz:
40g suszonych leśnych grzybów
500g kiszonej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny kulebiak

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i masło rozpuszczone w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Suszone grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzić ( wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę drobno posiekać i razem przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą od namoczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przesmażoną cebulę z czosnkiem i grzybami. Całość gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30x40cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę. (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki)
  • 4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiszona kapustaWigiliagrzybyświętaleśne grzybyboże narodzeniesmaczneszybkieciekawedo barszczukulebiaksuszone grzyny

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki zasmażane z cebulką

Dodane przez: bogusia82

Buraczki zasmażane z cebulką

Buraczki zasmażane stanowią doskonały...

Ziemniaki jak z ogniska

Dodane przez: joanna30

Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki upieczone w ten sposób...

PIASKOWE CUKINIE z PATELNI

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PIASKOWE CUKINIE z PATELNI

Wszyscy znamy kalafior w podobnej...

Surówka z młodej kapusty

Dodane przez: agarybak76

Surówka z młodej kapusty

Nasza ulubiona surówka do obiadu...

image-018fukw

Dodane przez: JulkaTomeczek

Buraczki na ciepło

Buraczki świetnie sprawdzą się...

Schabowe pakieciki z serem i szynką parmeńską panierowane w krakersach

Dodane przez: 2milutka

Schabowe pakieciki z serem i szynką parmeńską...

Dziś mam dla Was smaczną propozycję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE