Gwiazda z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kulebiak w innej formie :) Drożdżowa gwiazda z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest bardzo miękkie, wilgotne. Ten wypiek jest godny polecenia na wigilijny stół bo pięknie wygląda i pysznie smakuje, a na talerzu każdy dostanie po jednym płatku :) Piekłam go już w dwóch wersjach- z olejem i z majonezem, sama nie wiem który lepszy :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • nadzienie:
    200 g kiszonej kapusty
    100 g pieczarek
    sól
    pieprz

    ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    350 g mąki pszennej
    50 ml oleju lub majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gwiazda z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gwiazda z kapustą i grzybami 1. Kiszoną kapustę lekko odcisnąć, ugotować do miękkości (ok. 20-25 minut), odcedzić i ostudzić. Ponownie odcisnąć, drobno pokroić.
    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • Gwiazda z kapustą i grzybami 2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i olej/majonez, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Lekko oprószyć wierzch mąką, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na koła o średnicy ok. 28-29 cm. Jedno koło ułożyć na dużej blasze do pieczenia, wyłożyć nadzienie zostawiając pusty brzeg (ok. 2 cm), wyrównać. Nałożyć drugie rozwałkowane ciasto, dopasować do spodu. Dookoła zlepić brzegi ciast. Na środku zrobić lekki ślad z małej szklaneczki literatki. Podzielić nożem do pizzy na 16 równych części środek zostawiając nie przecięty. Biorąc po dwa kawałki w obie ręce, zawijać w przeciwległą stronę po dwa razy, zlepić na końcu i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać czarnuszką. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25-30 minut, do zezłocenia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować