Gwiazda z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kulebiak w innej formie :) Drożdżowa gwiazda z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest bardzo miękkie, wilgotne. Ten wypiek jest godny polecenia na wigilijny stół bo pięknie wygląda i pysznie smakuje, a na talerzu każdy dostanie po jednym płatku :) Piekłam go już w dwóch wersjach- z olejem i z majonezem, sama nie wiem który lepszy :)

IMG_20201009_170757
  • 8 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

nadzienie:
200 g kiszonej kapusty
100 g pieczarek
sól
pieprz

ciasto:
15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
350 g mąki pszennej
50 ml oleju lub majonezu

Sposób przygotowania przepisu:

Gwiazda z kapustą i grzybami

  • Gwiazda z kapustą i grzybami1. Kiszoną kapustę lekko odcisnąć, ugotować do miękkości (ok. 20-25 minut), odcedzić i ostudzić. Ponownie odcisnąć, drobno pokroić.
    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • Gwiazda z kapustą i grzybami2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i olej/majonez, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Lekko oprószyć wierzch mąką, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na koła o średnicy ok. 28-29 cm. Jedno koło ułożyć na dużej blasze do pieczenia, wyłożyć nadzienie zostawiając pusty brzeg (ok. 2 cm), wyrównać. Nałożyć drugie rozwałkowane ciasto, dopasować do spodu. Dookoła zlepić brzegi ciast. Na środku zrobić lekki ślad z małej szklaneczki literatki. Podzielić nożem do pizzy na 16 równych części środek zostawiając nie przecięty. Biorąc po dwa kawałki w obie ręce, zawijać w przeciwległą stronę po dwa razy, zlepić na końcu i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać czarnuszką. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25-30 minut, do zezłocenia wierzchu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikapustakiszona kapustaWigiliado barszczukulebiakgwiazdaboże nardzeniedrożdżowa gwiazda

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami

Krokiety z kiszoną kapustą i z...

Uszka z kapustą i grzybami

Dodane przez: migotka28

Uszka z kapustą i grzybami

Tradycyjne uszka z kapusta i grzybami....

Krokiety z kapustą i grzybami

Dodane przez: Izabela77

Krokiety z kapustą i grzybami

Najlepsze z krokietów - z kapustą...

Pierożki z kapusta i grzybami

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierożki z kapustą i grzybami

Polecam pyszne pieczone pierożki...

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Potrawa wigilijna, smaczna i pachnąca...

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Dodane przez: bogusia82

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Krokiet często przyrządzam na obiad,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE