Barszcz wigilijny

4.49 (150 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa kuchni Polskiej. Na Wigilię przygotowuje się wersję postną, której podstawą jest esencjonalny wywar z jarzyn, suszonych grzybów i naturalny kwas buraczany. Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami. Można też podać barszcz z kruchymi pierożkami lub cebulakami drożdżowymi.
Ja najbardziej lubię taki doprawiony czosnkiem, szczyptą majeranku i sokiem z cytryny. Moja druga połówka wybiera wersję bardziej pikantną i “dosmacza” sobie jeszcze odrobiną mielonego pieprzu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 selera,
    2 pietruszki,
    4 marchewki,
    por,
    cebula,
    4 buraki,
    10 ziaren pieprzu czarnego,
    2 ziarna ziela angielskiego,
    liść laurowy,
    5 dag suszonych grzybów,
    3 szklanki kwasu buraczanego,
    1-2 łyżeczki soli,
    1-2 ząbki czosnku,
    sok z połowy cytryny,
    1 łyżeczka cukru,
    duża szczypta majeranku.
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie umyć, zalać dwoma szklankami zimnej wody, zostawić na kilka godzin. Ugotować do miękkości. Wywar przelać przez sitko, zostawić do przygotowania barszczu. Grzyby można wykorzystać do przygotowania uszek.
  • 2. Buraki umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka razem z burakami, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym, zalać dwoma litrami zimnej wody, Gotować przez 1-1,5 godziny. Wywar jarzynowy odcedzić i połączyć z grzybowym.
    Następnie dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego. Staropolska kuchnia podaje taką zasadę: na około 1,5 litra wywaru dolewamy 0,5 litra kwasu buraczanego.
  • 3. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia i wyłączamy. Doprawić solą, cukrem, sokiem cytrynowym i roztartymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ja dosypuję jeszcze trochę majeranku. Można go jednak pominąć.

Porady

Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, schować do lodówki aby smaki się “przegryzły”, a potem na kolację tylko podgrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować