Wigilijny karp w galarecie

4.45 (173 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej – Wigilijny karp w galarecie

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - karp królewski: 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - mały seler: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - kolorowy pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - 1 kostka bulion warzywny (opcjonalnie): 1 sztuka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijny karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijny karp w galarecie 1. Oskrobanego, wypatroszonego karpia kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 2,5 cm kawałki. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głów karpia (które wzięliśmy do smażenia), ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodajemy do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotujemy je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała. Ugotowane kawałki wyciągamy ostrożnie łyżką cedzakową i układamy na kwadratowym półmisku. Dekorujemy plasterkami limonki, plasterkami marchewki, pocieętymi listkami pora i natką pietruszki. Wywar odcedzamy przez gęste sitko, dodajemy do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalewamy rybę. Gdy płyn przestygnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować