REKLAMA

Wigilijny karp w galarecie

wyświetlono: 136736 | dodany do książki kucharskiej: 14 | polecenia: 0

Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej – Wigilijny karp w galarecie

opublikowany: 10.10.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 4 godz.
  • Średni

Składniki:

  • - karp królewski: 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - mały seler: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - kolorowy pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - 1 kostka bulion warzywny (opcjonalnie): 1 sztuka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • Wigilijny karp w galarecie 1. Oskrobanego, wypatroszonego karpia kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 2,5 cm kawałki. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głów karpia (które wzięliśmy do smażenia), ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodajemy do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotujemy je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała. Ugotowane kawałki wyciągamy ostrożnie łyżką cedzakową i układamy na kwadratowym półmisku. Dekorujemy plasterkami limonki, plasterkami marchewki, pocieętymi listkami pora i natką pietruszki. Wywar odcedzamy przez gęste sitko, dodajemy do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalewamy rybę. Gdy płyn przestygnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewelina Marcin Ewelina Marcin

Wigilijny karp w galarecie

Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole.

kategoria: Dania główne opublikowany: 08.10.2015 | wyświetlono: 918 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: rena123 portret

Karp w galarecie

Co roku króluje na naszym wigilijnym stole.

kategoria: ryba Przystawki opublikowany: 28.12.2014 | wyświetlono: 5573 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Karp w galarecie

Nie przepadam za karpiem, ale tak przygotowany jest naprawdę pyszny.

kategoria: Galareta ryba Przystawki opublikowany: 30.12.2014 | wyświetlono: 5043 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Karp w galarecie

Tradycyjne danie Wigilijne. U nas nie znane. Ale pokusiliśmy się o zrobienie.

kategoria: ryba Przystawki opublikowany: 23.12.2018 | wyświetlono: 792 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE