Karp pieczony

  • wyświetlono: 12275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Karp pieczony - przepis dostałam kiedyś od znajomej. Od tamtej pory na Wigilię moja rodzina zajada się takim pysznym karpiem.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Irena Meller, Poznań
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Karp pieczony:
● ok. 1,5 kg karpia
● łyżka oleju
● 50 g zimnego masła
● cebula
● 5 dag pieczarek lub ugotowanych grzybów suszonych
● sól
● pieprz
● sok i kilka plasterków cytryny
● koperek
● sałata

Sposób przygotowania przepisu:

Karp pieczony

  • 1. Karp pieczony:
    Rybę sprawiamy, myjemy, solimy. Oprószamy zmielonym pieprzem, obkładamy krążkami cebuli i odkładamy na 2 godziny.
  • 2. Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonymi pieczarkami
    na łyżce masła. Trochę farszu odkładamy do dekoracji, resztą wypełniamy rybę. Z wierzchu posypujemy wiórkami masła.
  • 3. Pieczemy ok. 45 min. Podajemy na sałacie, skrapiamy sokiem z cytryny, przybieramy plasterkami cytryny i koperkiem. Karp pieczony gotowy!

PPK_03-2008

Porady

Razem z karpiem można upiec małe ziemniaczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuKarp

Komentarze

Podobne przepisy

Karp wigilijny

Dodane przez: ewaeu

Karp wigilijny

Karp to ryba, która gości prawie...

karp

Dodane przez: mirelaj

smażony karp

smażony karp

Karp smażony

Dodane przez: ewaeu

Karp smażony

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

Karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp maślany

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza...

karp wigilijny

Dodane przez: Doraa

Karp wigilijny

Nie wyobrażam sobie tradycyjnej...

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Karp wigilijny

W mojej rodzinie karp na stole...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE