PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Sos z papryki do słoikówhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/73/f520d904bfbe2daf414e4c62c9f57b9ee5e1f523.jpeg403403http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-z-papryki-do-sloikow-1
Składniki (na 7 słoiczków po 200 g):
7 sztuk czerwonej papryki
4 czerwone słodkie papryczki chili
1 łyżeczka – suszone mini papryczki chili
3 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
2-3 łyżeczki soli
4 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania przepisu:
Sos z papryki do słoików
1.
Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz i wysusz. Z wszystkich papryk usuń ogonki i pestki, pokrój na kawałki, umieść w blenderze kielichowym (ja miksowałam partiami) wraz z pozostałymi składnikami na sos. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż płynny sos do garnka z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje. Przełóż sos do słoików, zamknij dokładnie i pasteryzuj 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem.
Porady
Otwarty słoik z sosem przechowuj w lodówce i w miarę zużycia sosu zawsze wierzch zalej odrobiną oleju, aby nie pleśniał.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze