REKLAMA

Sos z papryki do słoików

wyświetlono: 3909 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Szybki i prosty przepis na pikantny sos paprykowy

opublikowany: 18.08.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na 7 słoiczków po 200 g):
    7 sztuk czerwonej papryki
    4 czerwone słodkie papryczki chili
    1 łyżeczka – suszone mini papryczki chili
    3 łyżki cukru
    3 łyżki octu jabłkowego
    3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
    2-3 łyżeczki soli
    4 ziarna ziela angielskiego
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz i wysusz. Z wszystkich papryk usuń ogonki i pestki, pokrój na kawałki, umieść w blenderze kielichowym (ja miksowałam partiami) wraz z pozostałymi składnikami na sos. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż płynny sos do garnka z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje. Przełóż sos do słoików, zamknij dokładnie i pasteryzuj 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem.

Porady

Otwarty słoik z sosem przechowuj w lodówce i w miarę zużycia sosu zawsze wierzch zalej odrobiną oleju, aby nie pleśniał.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anna lasocka anna lasocka

Sos słodko-kwaśny do słoików

Przepis dostałam od znajomej jest fantastyczny.

kategoria: Przetwory Sosy sos słodko-kwaśny opublikowany: 08.09.2013 | wyświetlono: 121570 Książki kucharskie: 39 | Polecenia: 1
Dodane przez: beatkac beatkac

SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW

Przepis dosłałam od koleżanki ale trochę go zmodyfikowałam.. rewelacyjny dodatek do kanapek, mięs i makaronów.

kategoria: Sosy opublikowany: 14.10.2012 | wyświetlono: 121292 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE