Karp w galarecie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjne danie Wigilijne. U nas nie znane. Ale pokusiliśmy się o zrobienie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karpia
    1 mała cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    1 łyżka octu
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    białko jajka
    żelatyna
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp w galarecie 1. Marchew, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i cebulę obrałem, włożyłem do garnka. Zalałem wodą i gotowałem do miękkości warzyw.
    Gdy warzywa były już miękkie włożyłem do wywaru kawałki ryby i gotowałem je (maksymalnie 10 minut).
    Wyjąłem je robiąc to ostrożnie, aby kawałki utrzymały się w całości. Przełożyłem na talerz, ostudziłem. Wyjąłem ości.
    Ugotowane warzywa wyjąłem. Część z nich wykorzystałem do dekoracji.
    Do wywaru dodałem łyżkę octu.
    Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy, aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelałem przez sito wyłożone dodatkowo gazą.
    Do gotowego czystego już wywaru dodałem żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru.
    Na dno salaterki ułożyłem trochę warzyw i przelałem je galaretką, aby szybciej stężały, a dopiero na to ułożyłem rybę i zalałem resztą galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować