Karp wigilijny

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Karp to ryba, która gości prawie na wszystkich wigilijnych stołach. Mój karp wigilijny jest smażony w delikatnej panierce i podpieczony. Zapewniam, że jest przepyszny.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

płat karpia ok. 600 g
mleko
4 łyżki bułki tartej
łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawa do piernika na koniec łyżeczki
pieprz czarny świeżo mielony
masło klarowane do smażenia
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
sól do smaku
cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Karp wigilijny

  • 1. Płat karpia oczyścić, umyć i zalać mlekiem. Pozostawić tak w lodówce na ok. 2 godz. Następnie karpia osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kawałki.
    Bułkę tartą wymieszać z mąką ziemniaczaną, przyprawą do piernika i pieprzem.
    Każdy kawałek ryby dokładnie oprószyć bułką tartą z dodatkami.
    Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym. Smażyć rybę na złoty kolor po obu stronach. Następnie rybę przełożyć na blaszkę, albo do naczynia żaroodpornego. Oprószyć delikatnie solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15- 20 min.
    Rybę podawać ciepłą, chociaż przestudzona też jest pyszna.
    Smacznego. Miłych Świąt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaWigiliakarpryba pieczonakarp smażonykarp pieczonyryba smażonaryba wigilijnakarp wigilijnykarp z nutą piernika

Komentarze

Podobne przepisy

karp

Dodane przez: mirelaj

smażony karp

smażony karp

Karp smażony

Dodane przez: ewaeu

Karp smażony

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

Karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp maślany

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza...

Jarski bigos wigilijny

Dodane przez: kasiunia

Jarski bigos wigilijny

Bigos wigilijny to jedno z podstawowych...

Bigos wigilijny (bez mięsa)

Dodane przez: anamarisworld

Bigos Wigilijny (bez mięsa)

Pyszny aromatyczny bigos wigilijny...

KARP SMAŻOY

Dodane przez: JOANNA 55a

KARP SMAŻONY

Karp usmażony na sklarowanym masełku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE