Domowy ocet jabłkowy

  • wyświetlono: 2581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przygotowuję ocet jabłkowy przy okazji robienia przetworów z jabłek gdy zostają resztki: ogryzki, obierki i drobne jabłka.

Jola66
  • 20160min

Składniki

1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka)
na 250 ml wody - 1 łyżka cukru lub miodu
1 litr wody

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy ocet jabłkowy

  • 1. Resztki jabłek wrzucić do słoja, zalać 1 litrem przegotowanej, osłodzonej wody )wymieszać ją 4 łyżkami cukru bądź miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykryć gazą. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby nie pleśniała zawartość słoja. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować i zacznie pachnieć „octowo”, zlać ocet do butelek przez gazę i zakręcić.

Porady

Ocet jabłkowy trzymać z dala od źródeł ciepła i światła. Z 1 kg skórek i ogryzków można otrzymać ok.1 litr octu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaPrzetworyocet_jabłkowyocet_z_jabłekdomowy_ocetdodatki_do_potraw

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy ocet malinowy

Dodane przez: Paulina Nosek

Domowy ocet malinowy

Wspaniały do sałatek, włosów, przetworów....

Ocet winny jabłkowy

Dodane przez: przejs

Ocet winny jabłkowy

To doskonały sposób na wykorzystanie...

image-089nex7

Dodane przez: Czarek

Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym

Bardzo twarde, smaczne gruszki,...

Ogórki w occie jabłkowym

Dodane przez: Wiater Barbara

Ogórki w occie jabłkowym

Ogórki w occie jabłkowym są bardziej...

Papryka w zalewie

Dodane przez: Anitka0804

Papryka w zalewie - w occie jabłkowym

Chrupiąca pyszna słodka papryka...

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Dodane przez: rena123

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Samodzielnie przygotowane grzyby...