REKLAMA

Domowy ocet jabłkowy

wyświetlono: 3451 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Przygotowuję ocet jabłkowy przy okazji robienia przetworów z jabłek gdy zostają resztki: ogryzki, obierki i drobne jabłka.

opublikowany: 03.08.2016
Udostępnij Pinterest
  • 336 godz.

Składniki:

  • 1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka)
    na 250 ml wody - 1 łyżka cukru lub miodu
    1 litr wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Resztki jabłek wrzucić do słoja, zalać 1 litrem przegotowanej, osłodzonej wody )wymieszać ją 4 łyżkami cukru bądź miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykryć gazą. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby nie pleśniała zawartość słoja. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować i zacznie pachnieć „octowo”, zlać ocet do butelek przez gazę i zakręcić.

Porady

Ocet jabłkowy trzymać z dala od źródeł ciepła i światła. Z 1 kg skórek i ogryzków można otrzymać ok.1 litr octu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: polcia polcia

Domowy Ocet Jabłkowy

Jego zrobienie zajmuje miesiąc, ale za to niewiele pracy.

kategoria: Przetwory opublikowany: 30.09.2013 | wyświetlono: 3742 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Ocet jabłkowy

Polecam bo ma wiele zastosowań :)

kategoria: Desery Przetwory przetwory z owoców opublikowany: 02.08.2016 | wyświetlono: 954 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE