Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypatroszonego, oczyszczonego karpia dokładnie umyć. Odciąć głowę, ogon i płetwy. Z głowy wyjąć oczy i skrzela, resztę pokroić w dzwonka i wszystko wymoczyć w zimnej wodzie.
2.Oczyszczone warzywa i obrany, pokrojony w plasterki imbir, głowę, płetwy, ogon i przyprawy zalać sześcioma szklankami wody i na małym ogniu gotować około godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na tyle plastrów ile jest kawałków karpia.
3.Wywar przecedzić, włożyć dzwonka karpia i gotować 30 minut. Ostrożnie wyjąć i ułożyć na półmisku. W środek każdego dzwonka włożyć plaser jajka.
4.Do zimnego wywaru wlać ocet i rozmieszane białko, mieszając zagotować i przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. W części wywaru rozpuścić żelatynę i dodać do reszty. W razie potrzeby doprawić. Zimnym tężejącym wywarem zalać karpia na półmisku.Ułożyć plasterki cytryny i dowolnie udekorować.
Porady
Klarowanie można pominąć, ale galaretka będzie mętna.
Komentarze