Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tej pysznej przekąski. Łatwo się przygotowuje a smakuje wybornie.
Składniki:
ok 0,7 kg kg płatu karpia
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
1/2 pora
5 ziarenek pieprzu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
żelatyna na 2,5 l wody
1 mała puszka groszku zielonego
kilka łodyg zielonej pietruszki
cytryna
Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy ok 2,5 l wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy obrany ząbek czosnku. Gotujemy do miękkości warzyw przyprawiając do smaku solą i pieprzem (można użyć przyprawy uniwersalnej typu wegeta). Karpia myjemy i osuszamy. Gdy warzywa będą miękkie przecedzamy wywar. Do czystego wywaru wkładamy płat karpia i parzymy go ok 30 min, zwracając uwagę aby wywar nam się nie zagotował. Marchewkę kroimy w plasterki, układamy w miseczkach w których ma być zrobiona galareta, dodajemy liski pietruszki, Groszek przecedzamy z zalewy dodajemy do marchewki.
2.Gdy karp jest już gotowy, wyciągamy go z wywaru, obieramy z ości i skóry, czyste mięso z karpia układamy w miseczkach z marchewką i groszkiem.
3.Do wywaru wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Zalewamy karpia, studzimy, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy polany sokiem z cytryny. Smacznego!
Komentarze