Karp w galarecie

4.5 (165 ocen)

Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tej pysznej przekąski. Łatwo się przygotowuje a smakuje wybornie.

Składniki:

  • ok 0,7 kg kg płatu karpia
    4 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    kawałek selera
    1/2 pora
    5 ziarenek pieprzu
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    żelatyna na 2,5 l wody
    1 mała puszka groszku zielonego
    kilka łodyg zielonej pietruszki
    cytryna

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie półmisków do galarety 1. Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy ok 2,5 l wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy obrany ząbek czosnku. Gotujemy do miękkości warzyw przyprawiając do smaku solą i pieprzem (można użyć przyprawy uniwersalnej typu wegeta). Karpia myjemy i osuszamy. Gdy warzywa będą miękkie przecedzamy wywar. Do czystego wywaru wkładamy płat karpia i parzymy go ok 30 min, zwracając uwagę aby wywar nam się nie zagotował. Marchewkę kroimy w plasterki, układamy w miseczkach w których ma być zrobiona galareta, dodajemy liski pietruszki, Groszek przecedzamy z zalewy dodajemy do marchewki.
  • Przygotowanie galaretki z karpia 2. Gdy karp jest już gotowy, wyciągamy go z wywaru, obieramy z ości i skóry, czyste mięso z karpia układamy w miseczkach z marchewką i groszkiem.
  • Smacznego! 3. Do wywaru wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Zalewamy karpia, studzimy, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy polany sokiem z cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować