Drożdżówki z serkiem i jagodami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Drożdżówki z pysznym, serowym farszem i jagodami to obowiązkowe letnie ciasto w naszym domu.

  • 45 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    400 g sera z jogurtu greckiego, ewentualnie twaróg ze sklepu
    1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
    1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
    2 łyżki cukru pudru
    olejek waniliowy
    jagody świeże lub mrożone
    na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    2 łyżki stołowe cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Drożdżówki z serkiem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na serowy farsz wymieszać widelcem.
    Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier wymieszać z suchymi drożdżami, zostawić aż drożdże się spienią. Do mąki dodać jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto podsypać delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt, wykrawać kółka, w których zrobić dołki, w które włozyć po ok. 1-2 łyżeczki serka, posypać jagodami. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem brzegi ciasta, wstawić do piekarniku o temp. 50 stopni na ok. 15 minut. Wyjąć i nagrzać piekarnik, piec w temperaturze 180º C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem

Porady

Ser jogurtowy robię sama- na sicie rozłożyć gazę i wylać na nią ok. 800 g jogurtu greckiego, zostawić na sicie przez 12 godz. powstaje ok. 400 g serka. Taki serek jogurtowy nazywa się labneh.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować