Drożdżówki z pysznym, serowym farszem i jagodami to obowiązkowe letnie ciasto w naszym domu.
45 min
Składniki:
Masa serowa:
400 g sera z jogurtu greckiego, ewentualnie twaróg ze sklepu
1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki cukru pudru
olejek waniliowy
jagody świeże lub mrożone
na ciasto:
500 g mąki pszennej
suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
100 ml mleka
2 łyżki stołowe cukru
1,5 łyżeczki soli
1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Drożdżówki z serkiem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na serowy farsz wymieszać widelcem.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier wymieszać z suchymi drożdżami, zostawić aż drożdże się spienią. Do mąki dodać jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto podsypać delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt, wykrawać kółka, w których zrobić dołki, w które włozyć po ok. 1-2 łyżeczki serka, posypać jagodami. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem brzegi ciasta, wstawić do piekarniku o temp. 50 stopni na ok. 15 minut. Wyjąć i nagrzać piekarnik, piec w temperaturze 180º C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem
Porady
Ser jogurtowy robię sama- na sicie rozłożyć gazę i wylać na nią ok. 800 g jogurtu greckiego, zostawić na sicie przez 12 godz. powstaje ok. 400 g serka. Taki serek jogurtowy nazywa się labneh.
Komentarze