idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi ruskie

  • wyświetlono: 8060 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak ile domów tyle przepisów na ciasto i farsz. Najważniejsze to zaparzyć mąkę wrzątkiem i dać ciastu chwilę odpocząć. Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste i łatwe w lepieniu. Pierogi lepią się świetnie a ciasto nie klei się

tasty-and-fit
  • 60min

Składniki

0,5 kg mąki
ok. 1 szklanki wrzątku
1 jajko
sól
łyżka oliwy lub masła
Farsz:
0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 łyżka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi ruskie

  • 1. Robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką lub głębokim talerzem - to bardzo ważne.
    Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogi

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: rena123

Ciasto na pierogi mojej Mamy

Moja Mama jest mistrzynią pierogów....

image-04osvny

Dodane przez: tasty-and-fit

Pierogi ruskie na golasa - kluski ziemniaczano-serowe

Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie...

Dodane przez: karolinajedynak24

MIĘCIUTKIE CIASTO NA PIEROGI

Ciasto robiła moja babcia mama...

kruche pierogi pieczone

Dodane przez: Magdalena_Z

Pieczone pierogi na kruchym cieście

Rozpływają się w ustach i stanowią...

CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA

Dodane przez: zamieszaj

CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA

Boże Narodzenie za pasem więc podaję...

Pierogi ruskie

Dodane przez: monia89m

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie popularne są w Polsce...