idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi ruskie

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak ile domów tyle przepisów na ciasto i farsz. Najważniejsze to zaparzyć mąkę wrzątkiem i dać ciastu chwilę odpocząć. Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste i łatwe w lepieniu. Pierogi lepią się świetnie a ciasto nie klei się

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    ok. 1 szklanki wrzątku
    1 jajko
    sól
    łyżka oliwy lub masła
    Farsz:
    0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
    0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką lub głębokim talerzem - to bardzo ważne.
    Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.97 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto na pierogi idealne

To może cię zainteresować