Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

4.93 (201 ocen)

  • 45 min

Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam i doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół małej łyżeczki soli
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Dodatkowo:
    20 dag suszonych śliwek
    masło do polania
    sól do gotowania
    woda do gotowania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.93 (201 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.
  • 3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.

Porady

Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować