Wigilijne pierogi ze śliwką

4.49 (157 ocen)

Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów. Tym razem podałam je w wersji słodkiej:). Myślę, że warto wykonać je zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą. Są bowiem pyszne!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki,
    • Około 0,5-3/4 szklanki gorącej wody,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta soli,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • Około 250 -300 g suszonych śliwek kalifornijskich,
    • 2-3 łyżki masła,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Wigilijne pierogi ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dajemy w nie olej, sól, proszek do pieczenia. Dokładając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
  • nakładanie nadzienia 2. Gotowe cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego koła. Ja wykonuje to od szklanki.
    Na gotowe krążki dajemy nadzienie –pokrojone lub całe śliwki kalifornijskie. Na jeden pierożek przypada około 1-1,5 śliwki.
  • sklejanie 3. Następnie sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu powinny się jeszcze gotować około 3 minuty.
    Ugotowane odcedzamy. Porcjujemy, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.
  • 4. Masło do polania rozpuszczamy. Cukier łączymy z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

4.47 (150 ocen)

image-0ejv1nk

To może cię zainteresować