Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów. Tym razem podałam je w wersji słodkiej:). Myślę, że warto wykonać je zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą. Są bowiem pyszne!
Wigilijne pierogi ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dajemy w nie olej, sól, proszek do pieczenia. Dokładając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
2.Gotowe cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego koła. Ja wykonuje to od szklanki.
Na gotowe krążki dajemy nadzienie –pokrojone lub całe śliwki kalifornijskie. Na jeden pierożek przypada około 1-1,5 śliwki.
3.Następnie sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu powinny się jeszcze gotować około 3 minuty.
Ugotowane odcedzamy. Porcjujemy, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.
4.Masło do polania rozpuszczamy. Cukier łączymy z cynamonem.
Komentarze