Szybki obiad bez mięsa - 17 pomysłów
Pomysł na szybki obiad bez mięsa sprawdzi...
Przepis na ciasto na pierogi bez jajka jest uniwersalny. Sprawdzi się na co dzień, ale i od święta, na przykład przy okazji Bożego Narodzenia. To ciasto na pierogi bez jajka jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione według przepisu zawsze wychodzi. Tego przepisu używam nie tylko do klejenia pierogów, ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację. Oto ciasto na pierogi bez jaj!
Dominika Sławska - Włoch
Ciasto na pierogi bez jaj
Ciasto na pierogi bez jaj jest bardzo proste do zrobienia. Pamiętajcie, że sekretem pysznych pierogów jest nie tylko farsz, ale i ciasto. Powinno być elastyczne i pozwolić się cienko rozwałkować. Dzięki temu nasze pierogi będą po prostu smaczniejsze.
Ciasto na pierogi najczęściej występuje w dwóch wersjach. Pierwsza najpopularniejsza opcja to przygotowania ciasta na pierogi z jajkiem. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest nieco twardsze, więc to dobry patent dla osób dopiero zaczynających uczyć się gotować. Twardsze ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie klejenia pierogów, jak i podczas gotowania.
Z kolei ciasto na pierogi bez jaj to gwarancja bardziej elastycznych klusek. Ciasto dobrze się rozciąga, ale chwila nieuwagi podczas lepienia może oznaczać zrobienie w nim dziury. Jeśli nie czujecie się pewni w kwestii lepienia pierogów, wykorzystajcie pomocny gadżet, czyli formę do pierogów. Wystarczy rozłożyć w niej plasterek ciasta, nałożyć farsz i zamknąć formę. Pierogi gotowe!
Dodane przez: Ostra Na Słodko
Mój sposób na perfekcyjne pierogi...
Komentarze