Ciasto na pierogi bez jaj

  • wyświetlono: 13980 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka jest uniwersalny. Sprawdzi się na co dzień, ale i od święta, na przykład przy okazji Bożego Narodzenia. To ciasto na pierogi bez jajka jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione według przepisu zawsze wychodzi. Tego przepisu używam nie tylko do klejenia pierogów, ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację. Oto ciasto na pierogi bez jaj!

  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

- 500 g mąki pszennej
– 250 ml gorącej wody
– 50 g masła
– 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi bez jaj

  • CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA1. Mąkę przesiać na stolnicę. Do gorącej wody wrzucić masło i poczekać aż się rozpuści. Do mąki wsypać sól i stopniowo dolewać wodę z masłem, mieszając wszystko łyżką. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około pół godziny. Ciasto w tym czasie odpocznie i będzie bardzo elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki o grubości około 2 – 3 mm. Szklanką wykrawać kółka na pierogi a literatką na uszka*.

    *W dużym garnku zagotować wodę z solą. Po zagotowaniu, wrzucić pierogi/uszka (nie za dużo aby temperatura wody zbyt mocno nie spadła bo wtedy pierogi/uszka za długo będą pływać w wodzie – ciasto się zaparzy a nie ugotuje). Od wypłynięcia na powierzchnię gotować je około 2 minut.

Przepis na pierogi bez jaj

Ciasto na pierogi bez jaj jest bardzo proste do zrobienia. Pamiętajcie, że sekretem pysznych pierogów jest nie tylko farsz, ale i ciasto. Powinno być elastyczne i pozwolić się cienko rozwałkować. Dzięki temu nasze pierogi będą po prostu smaczniejsze.

Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez?

Ciasto na pierogi najczęściej występuje w dwóch wersjach. Pierwsza najpopularniejsza  opcja to przygotowania ciasta na pierogi z jajkiem. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest nieco twardsze, więc to dobry patent dla osób dopiero zaczynających uczyć się gotować. Twardsze ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie klejenia pierogów, jak i podczas gotowania.

Z kolei ciasto na pierogi bez jaj to gwarancja bardziej elastycznych klusek. Ciasto dobrze się rozciąga, ale chwila nieuwagi podczas lepienia może oznaczać zrobienie w nim dziury. Jeśli nie czujecie się pewni w kwestii lepienia pierogów, wykorzystajcie pomocny gadżet, czyli formę do pierogów. Wystarczy rozłożyć w niej plasterek ciasta, nałożyć farsz i zamknąć formę. Pierogi gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiciasto na pierogiuszkaciasto na uszkaciasto na pierogi bez jaj

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Najlepsze ciasto na pierogi

Dodane przez: MonikaW

Najlepsze ciasto na pierogi

Pyszne ciasto na pierogi - nadaje...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto na pierogi

Smaczne i miękkie ciasto na pierogi.

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

ciasto na pierogi

Dodane przez: AnnaKoziel

Ciasto na pierogi i uszka

Miękkie i elastyczne ciasto na...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: _rybka20_

Ciasto na pierogi

Zawsze gdy robię pierogi korzystam...

nietypowe ciasto na pierogi

Dodane przez: aniap21

nietypowe ciasto na pierogi

z tego ciasta pierogi robil okrasa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE