Ciasto na pierogi bez jaj

4.68 (254 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka jest uniwersalny. Sprawdzi się na co dzień, ale i od święta, na przykład przy okazji Bożego Narodzenia. To ciasto na pierogi bez jajka jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione według przepisu zawsze wychodzi. Tego przepisu używam nie tylko do klejenia pierogów, ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację. Oto ciasto na pierogi bez jaj!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
    – 250 ml gorącej wody
    – 50 g masła
    – 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.68 (254 ocen)

Ciasto na pierogi bez jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Do gorącej wody wrzucić masło i poczekać aż się rozpuści. Do mąki wsypać sól i stopniowo dolewać wodę z masłem, mieszając wszystko łyżką. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około pół godziny. Ciasto w tym czasie odpocznie i będzie bardzo elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki o grubości około 2 – 3 mm. Szklanką wykrawać kółka na pierogi a literatką na uszka*.

    *W dużym garnku zagotować wodę z solą. Po zagotowaniu, wrzucić pierogi/uszka (nie za dużo aby temperatura wody zbyt mocno nie spadła bo wtedy pierogi/uszka za długo będą pływać w wodzie – ciasto się zaparzy a nie ugotuje). Od wypłynięcia na powierzchnię gotować je około 2 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis na pierogi bez jaj

Ciasto na pierogi bez jaj jest bardzo proste do zrobienia. Pamiętajcie, że sekretem pysznych pierogów jest nie tylko farsz, ale i ciasto. Powinno być elastyczne i pozwolić się cienko rozwałkować. Dzięki temu nasze pierogi będą po prostu smaczniejsze.

Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez?

Ciasto na pierogi najczęściej występuje w dwóch wersjach. Pierwsza najpopularniejsza  opcja to przygotowania ciasta na pierogi z jajkiem. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest nieco twardsze, więc to dobry patent dla osób dopiero zaczynających uczyć się gotować. Twardsze ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie klejenia pierogów, jak i podczas gotowania.

Z kolei ciasto na pierogi bez jaj to gwarancja bardziej elastycznych klusek. Ciasto dobrze się rozciąga, ale chwila nieuwagi podczas lepienia może oznaczać zrobienie w nim dziury. Jeśli nie czujecie się pewni w kwestii lepienia pierogów, wykorzystajcie pomocny gadżet, czyli formę do pierogów. Wystarczy rozłożyć w niej plasterek ciasta, nałożyć farsz i zamknąć formę. Pierogi gotowe!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować