Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 12881 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nadzienie do uszek może być różne, ale takie uszka - z farszem z suszonych grzybów - przygotowuje się tylko raz w roku, na Wigilię.

portret
  • 6 porcje
  • 120min

Składniki

ciasto:
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wrzątku
1 łyżka oleju
farsz:
120 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz
dodatkowo:
sól i 2 łyżki oleju do gotowania uszek

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu (można to zrobić poprzedniego dnia): grzyby płuczemy, zalewamy letnią wodą i moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie ok. 30 minut. Odcedzamy i mocno odciskamy (wywar można wykorzystać do zupy lub gulaszu). Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Dodajemy do zmielonych grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki, można dodać odrobinę bułki tartej.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól wkładamy do sporej miski, mieszamy. Wrzątek łączymy z mlekiem i łyżką oleju i porcjami wlewamy do mąki, mieszając łyżką. W końcowej fazie ciasto wyrabiamy rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulkę, przykrywamy i odkładamy na ok. 30 minut.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy cienko (ok. 1,5 mm), kroimy na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy uszka (przeciwległe rogi kwadratu nakładamy na siebie i zlepiamy boki, następnie dwa pozostałe narożniki zlepiamy ze sobą owijając je na palcu wskazującym).
  • 4. Uszka wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z barszczem czerwonym.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 85-90 uszek.
Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę uszka ugotowane i wystudzone w następujący sposób: tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam uszka jedno obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem ewentualnie jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią i wkładam do zamrażalnika. Uszka po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliaciasto na pierogiboże narodzenietradycyjna wigiliagrzyby suszoneuszka z grzybamifarsz grzybowykuchnia tradycyjnakolacja wigilijna

Komentarze

Podobne przepisy

Wigilijna kapusta z grzybami

Dodane przez: MonikaW

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami to...

Uszka z grzybami

Dodane przez: Reniutka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami można podać w...

Uszka z grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Uszka z grzybami

Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

Uszka z kaszą gryczaną i grzybami.

Dodane przez: Świeca Urszula

Uszka z grzybami i kasza gryczaną

Uszka z kaszą i grzybami to tradycja...

uszka

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami to kolejna propozycja...

DOMOWE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dodane przez: Bożena Z.

PYSZNE DOMOWE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PYSZNE USZKA Z KAPUSTA I GRZYBOWYM...