Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

4.39 (212 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Nadzienie do uszek może być różne, ale takie uszka - z farszem z suszonych grzybów - przygotowuje się tylko raz w roku, na Wigilię.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki wrzątku
    1 łyżka oleju
    farsz:
    120 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    sól i 2 łyżki oleju do gotowania uszek
Wystaw ocenę:

4.39 (212 ocen)

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu (można to zrobić poprzedniego dnia): grzyby płuczemy, zalewamy letnią wodą i moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie ok. 30 minut. Odcedzamy i mocno odciskamy (wywar można wykorzystać do zupy lub gulaszu). Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Dodajemy do zmielonych grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki, można dodać odrobinę bułki tartej.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól wkładamy do sporej miski, mieszamy. Wrzątek łączymy z mlekiem i łyżką oleju i porcjami wlewamy do mąki, mieszając łyżką. W końcowej fazie ciasto wyrabiamy rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulkę, przykrywamy i odkładamy na ok. 30 minut.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy cienko (ok. 1,5 mm), kroimy na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy uszka (przeciwległe rogi kwadratu nakładamy na siebie i zlepiamy boki, następnie dwa pozostałe narożniki zlepiamy ze sobą owijając je na palcu wskazującym).
  • 4. Uszka wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z barszczem czerwonym.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 85-90 uszek. Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę uszka ugotowane i wystudzone w następujący sposób: tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam uszka jedno obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem ewentualnie jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią i wkładam do zamrażalnika. Uszka po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz grzybowy Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować