REKLAMA

Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

wyświetlono: 4493 | dodany do książki kucharskiej: 17 | polecenia: 0

Kapuśniaczki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

opublikowany: 24.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki pszennej
    250ml mleka
    25g świeżych drożdży
    60g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru

    Farsz:
    70g suszonych leśnych grzybów
    500g kapusty kiszonej
    2 cebule
    sól
    pieprz
    olej

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane do posmarowania
    garść sezamu do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajka i rozpuszczone
    w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami 2. Farsz:
    Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą
    i gotować około 40 minut do momentu miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3cm.
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami 4. Kapuśniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Wigilijne kapuśniaczki

Kapuśniaczki podane z barszczykiem czerwonym to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

kategoria: Przystawki opublikowany: 09.12.2017 | wyświetlono: 6748 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE