Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

  • wyświetlono: 2919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Kapuśniaczki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Ewelina Marcin
  • 10 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
600g mąki pszennej
250ml mleka
25g świeżych drożdży
60g masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Farsz:
70g suszonych leśnych grzybów
500g kapusty kiszonej
2 cebule
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajka i rozpuszczone
    w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami2. Farsz:
    Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą
    i gotować około 40 minut do momentu miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3cm.
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami4. Kapuśniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie świątecznegrzybykapuśniaczkiboże narodzenieszybkiedo barszczuprzepis_miesiąca1000wigilijnekapuśniczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Paszteciki to tradycyjna świąteczna...

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: AnalizaSmaku

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Święta coraz bliżej, a wraz z nimi...

Śledzie z grzybami w pomidorach

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie z grzybami w pomidorach

Śledzie w każdej wersji są dla...

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kotlety z grzybami leśnymi

Kotleciki z grzybami robię z ziemniaków,...