Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

  • wyświetlono: 3701 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Kapuśniaczki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Ewelina Marcin
  • 10 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
600g mąki pszennej
250ml mleka
25g świeżych drożdży
60g masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Farsz:
70g suszonych leśnych grzybów
500g kapusty kiszonej
2 cebule
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajka i rozpuszczone
    w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami2. Farsz:
    Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą
    i gotować około 40 minut do momentu miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3cm.
  • Wigilijne kapuśniaczki z grzybami4. Kapuśniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie świątecznegrzybykapuśniaczkiboże narodzenieszybkiedo barszczuprzepis_miesiąca1000wigilijnekapuśniczki

Komentarze

Podobne przepisy

ślimaczki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Saicsgo

ślimaki z kapustą i grzybami

Pyszne ślimaczki z kapustą i grzybami,...

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: ankad21

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wspaniałe, kruchutkie z pysznym...

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami

Dodane przez: monika016

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą,...

Przedstawiam przepis na świąteczny...

Śledzie z grzybami w pomidorach

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie z grzybami w pomidorach

Śledzie w każdej wersji są dla...

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodane przez: Netka

Świąteczny kulebiak choinka z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami,...

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Paszteciki to tradycyjna świąteczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE