Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

  • wyświetlono: 1805 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe polecam tym, którzy lubią ciasto drożdżowe, a nie mają cierpliwości do wyrastania ciasta. Wystarczy zagnieść ciasto i już można robić kapuśniaczki. Kapuśniaczki z barszczykiem to pychota z górnej półki.

ewaeu
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

250 g kapusty kwaszonej
250 g kapusty włoskiej
duża cebule
olej rzepakowy do smażenia
szklanka suszonych podgrzybków
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
2-3 kulki ziela angielskiego
3-5 kulek jałowca
łyżeczka pieprzu ziołowego
jajko
sól do smaku

500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1/3 szklanki mleka
łyżeczka cukru
jajko
125 g margaryny Kasia
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

tymianek
jajko

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

  • 1. Grzyby zalać gorącą wodą i gotować ok 10 min. Przestudzić , pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju rzepakowym w rondlu. Dodać kwaszoną kapustę ( jeśli jest taka potrzeba. to pokroić ) i poszatkowaną kapustę włoską, listki laurowe, ziele, pieprz i jałowiec. Dodać grzyby i wodę, w której się grzyby gotowały. Zalać kapustę gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Przestudzoną kapustę wyłożyć na sito, żeby pozbyć się reszty sosu. Do kapusty dodać jajko i wymieszać.
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do miseczki. Margarynę pokroić w płatki i dodać do mąki. Przemieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić na stolnicy lekko podsypując. Zrobić wałek. Pokroić na 12 części. Każdy kawałek wałkować na kształt prostokąta. Nakładać farsz i robić pakiecik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać igiełkami tymianku i ponacinać ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.
    Zajadać ciepłe, albo wystudzone. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliaświętakapuśniaczkiboże narodzenieimprezado barszczukrucho-drożdżowerodzinne spotkaniekapuśniaczki krucho-drozdzowekapuśniaczki do barszczu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie musztardowo-śmietanowym

Dodane przez: ewaeu

Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie musztardowo-śmietanowym

Bardzo prosty przepis i bardzo...

Buraczki zasmażane z cebulką

Dodane przez: bogusia82

Buraczki zasmażane z cebulką

Buraczki zasmażane stanowią doskonały...

Młoda kapusta z serem panierowana

Dodane przez: ewaeu

Młoda kapusta z żółtym serem panierowana

O tej porze roku, młodą kapustę...

Schab gajowego w sosie musztardowym

Dodane przez: ewaeu

Schab gajowego w sosie musztardowym

Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie....

Buraczki do obiadu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Buraczki do obiadu

Smaczny dodatek do obiadu..

Ziemniaki jak z ogniska

Dodane przez: joanna30

Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki upieczone w ten sposób...