Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe polecam tym, którzy lubią ciasto drożdżowe, a nie mają cierpliwości do wyrastania ciasta. Wystarczy zagnieść ciasto i już można robić kapuśniaczki.
Kapuśniaczki z barszczykiem to pychota z górnej półki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g kapusty kwaszonej
    250 g kapusty włoskiej
    duża cebule
    olej rzepakowy do smażenia
    szklanka suszonych podgrzybków
    2 liście laurowe
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
    2-3 kulki ziela angielskiego
    3-5 kulek jałowca
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    jajko
    sól do smaku

    500 g mąki pszennej
    50 g drożdży świeżych
    1/3 szklanki mleka
    łyżeczka cukru
    jajko
    125 g margaryny Kasia
    2-3 łyżki śmietany 18%
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta soli

    tymianek
    jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać gorącą wodą i gotować ok 10 min. Przestudzić , pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju rzepakowym w rondlu. Dodać kwaszoną kapustę ( jeśli jest taka potrzeba. to pokroić ) i poszatkowaną kapustę włoską, listki laurowe, ziele, pieprz i jałowiec. Dodać grzyby i wodę, w której się grzyby gotowały. Zalać kapustę gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Przestudzoną kapustę wyłożyć na sito, żeby pozbyć się reszty sosu. Do kapusty dodać jajko i wymieszać.
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do miseczki. Margarynę pokroić w płatki i dodać do mąki. Przemieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić na stolnicy lekko podsypując. Zrobić wałek. Pokroić na 12 części. Każdy kawałek wałkować na kształt prostokąta. Nakładać farsz i robić pakiecik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać igiełkami tymianku i ponacinać ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.
    Zajadać ciepłe, albo wystudzone. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować