Wigilijne "pączki” z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 3057 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

„Pączki – kapuśniaczki” polecam na wigilijny stół. Można je przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać, więc nie ma z nimi większego problemu. Polecam także na zimno:).

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 5 dag świeżych drożdży,
• 1,5 szklanki mleka,
• 2 jajka,
• 1 żółtko,
• 5 dag masła,
• 1 łyżeczka cukru,
• 1 łyżeczka soli do smaku,
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania,
• Mak do posypania,
• Olej rzepakowy do smażenia,
Farsz:
• 3 łyżki suszonych grzybów,
• 30 dag kapusty kiszonej,
• 3 liście laurowe,
• 1 łyżka octu balsamicznego,
• 1 łyżeczka kminku,
• 2 ziela angielskie,
• Sól, pieprz, papryka ostra do smaku,

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne "pączki” z kapustą i grzybami

  • gotowe nadzienie1. FARSZ:
    Grzyby namaczamy na noc w około 1 szklance wody. Następnego dnia gotujemy około 30 minut.
    Odciśniętą z soku kapustę kroimy na mniejsze części. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Kapustę podlewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Dusimy ją około 1 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy stan wody, jeśli ta odparuje.
    Po godzinie duszenia dodajemy do kapusty grzyby wraz z wywarem spod ich gotowania.
    Kapustę wraz z grzybami dusimy jeszcze około 0,5 godziny. W trakcie ogrzewania doprawiamy ją do smaku dodając sól, pieprz, paprykę i ocet balsamiczny. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wyrośnięty rozczyn2. CIASTO:
    Do szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    W oddzielnym garnku, czy misce umieszczamy, jajka, żółtko, sól oraz pozostałe mleko.
  • wyrośnięte ciasto3. Do przygotowanych składników wlewamy wrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut, dodając stopniowo mąkę. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
    Gotowe ciasto, które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę by podrosło.
  • podział ciasta4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy na około 14 części.
  • nakładanie nadzienia5. Z każdej części formujemy placuszek na który nakładamy po łyżce dokładnie odciśniętego nadzienia.
  • przed wyrośnięciem6. Boki ciasta zawijamy ku górze, dokładnie sklejamy, formujemy okrągłe bułeczki, które układamy łączeniem ku dołowi na deseczkach.
    Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • smażenie7. „Pączki” wrzucamy na rozgrzany olej wyrośniętą częścią ku dołowi. Smażymy je z dwóch stron po około 3-4 minuty. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
PP_12-2016

Porady

Farsz możemy dowolnie urozmaicić, dodając np. do niego suszone śliwki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakikapusta kiszonaWigiliakapuśniaczkigrzyby suszonePokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Uszka wigilijne

Dodane przez: ania-gotuje

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

Bez własnoręcznie zrobionych uszek...

Wigilijna kapusta z grzybami

Dodane przez: rzelkazag

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi

Święta już tuż tuż, więc dla tych,...

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodane przez: luna19

Kulebiak z kapustą i grzybami

Doskonały w smaku kulebiak z kapustą...

Uszka z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami stanowią...

Kapusta wigilijna z grzybami lesnymi

Dodane przez: JOANNA 55a

Kapusta wigilijna z grzybami lesnymi

bardzo smaczna, gdy zostanie można...

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Dodane przez: rena123

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Nadzienie do uszek może być różne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE