Wigilijne muffinki z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 1213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przerobiłam rodzinny przepis na kulebiak i tak oto powstały te muffinki. Sprawdzą się na świątecznym stole, jako dodatek do czerwonego barszczu, a także na wszelkich imprezach, zwłaszcza w okresie karnawału.Poza tym, że są naprawdę smaczne pięknie prezentują się na stole i cieszą oczy.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 150 ml letniego mleka,
- łyżka masła,
- płaska łyżeczka cukru,
- sól.
Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej,
- 10 dag suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków),
- większa cebula,
- łyżka oleju,
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz
Ponadto:
- masło i mąka do foremek,
- 2 łyżki mleka.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne muffinki z kapustą i grzybami

  • 1. Przygotowujemy ciasto (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
    Drożdże rozcieramy z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy, studzimy. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól (ok. 3/4 łyżeczki), robimy wgłębienie. Do zagłębienia wlewamy wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, a także stopniowo resztę letniego mleka, wyrabiamy tak by powstało gładkie i elastyczne ciasto (gdy za bardzo się klei dodajemy więcej mąki).
    Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz: grzyby zalewamy ok. 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy do namoczenia (na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc).
    Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy.
    Namoczone grzyby odsączamy (wodę, w której się moczyły zachowujemy), kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    Rozgrzewamy łyżkę oleju wraz z łyżeczką masła, wrzucamy cebulę, szklimy ok. 1-2 minuty, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy razem 5 minut, wlewamy 1/3 wody, w której moczyły się grzyby i dusimy przez 10 minut.
    Do przesmażonych grzybów z cebulką dodajemy kapustę, dusimy razem podlewając resztą wody spod grzybów (dodajemy ją stopniowo), do momentu aż wszystkie składniki farszu będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
  • 3. 8 zagłębień w formie do muffinek (o średnicy ok. 6 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
    Odrywamy kawałek ciasta i za pomocą okrągłej foremki o średnicy odpowiadającej średnicy zagłębień w formie, wycinamy kółeczka i wykładamy nimi zagłębienia.
    Z pozostałego ciasta odcinamy ok. 1/5 ciasta. Resztę rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,4 mm, rozsmarowujemy na nim wystudzony farsz, zwijamy roladę. Kroimy ją na 8 równych kawałków.
    Każdy kawałek umieszczamy w jednym zagłębieniu.
    Resztę ciasta rozwałkowujemy, foremką do ciasteczek wycinamy gwiazdki (lub inny, świąteczny kształt), przykrywamy nimi wierzchy muffinek.
    Formę z muffinkami ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (10-15 minut).
  • 4. Wierzchy muffinek smarujemy mlekiem (za pomocą silikonowego pędzelka). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C Pieczemy 25-30 minut do zarumienienia.

Porady

Te muffinki są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu, a także innych zup.
W karnawale będą doskonałą przystawką, a także składnikiem sylwestrowego bufetu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciprzystawkakapustagrzyby leśneWigiliaciasto drożdżowegrzybyprzekąskakapuśniaczkikarnawałboże narodzenieimprezasylwesterbarszcz czerwonyDANIA Z GRZYBAMIświateczne przysmakikulebiakmuffinki wytrawnekolacja wigilijnaświąteczne muffinkiwigilijna wieczerzamuffinki drożdżowez kapustą i grzybamido barszczu czerwonegowigilijne muffinkikulebiaczkiprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jf84ae

Dodane przez: Jaginek

Muffinki z budyniem i malinami

Przepyszne, delikatne, wilgotne...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Muffinki z cappuccino i śliwkami

Tak przygotowane muffinki ucieszą...

Muffinki z czereśniami

Dodane przez: Ola1984

Muffinki z czereśniami i kruszonką

Pyszne muffinki z czereśniami i...

image-1gjdd5a

Dodane przez: Alex M

Muffinki z jabłkami i żurawiną

Bardzo smaczne, wilgotne muffinki...

Muffinki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Muffinki z makiem i orzechami.

Pyszne i bardzo mięciutkie.

Muffinki z rodzynkami i lukrem

Dodane przez: EwaSidor

Muffinki z rodzynkami i lukrem

Smaczne babeczki z rodzynkami i...