Wigilijne muffinki z kapustą i grzybami

4.5 (158 ocen)

Przerobiłam rodzinny przepis na kulebiak i tak oto powstały te muffinki. Sprawdzą się na świątecznym stole, jako dodatek do czerwonego barszczu, a także na wszelkich imprezach, zwłaszcza w okresie karnawału.Poza tym, że są naprawdę smaczne pięknie prezentują się na stole i cieszą oczy.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 40 dag mąki pszennej,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 150 ml letniego mleka,
    - łyżka masła,
    - płaska łyżeczka cukru,
    - sól.
    Farsz:
    - 50 dag kapusty kiszonej,
    - 10 dag suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków),
    - większa cebula,
    - łyżka oleju,
    - łyżeczka masła,
    - sól, pieprz
    Ponadto:
    - masło i mąka do foremek,
    - 2 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Wigilijne muffinki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
    Drożdże rozcieramy z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy, studzimy. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól (ok. 3/4 łyżeczki), robimy wgłębienie. Do zagłębienia wlewamy wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, a także stopniowo resztę letniego mleka, wyrabiamy tak by powstało gładkie i elastyczne ciasto (gdy za bardzo się klei dodajemy więcej mąki).
    Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz: grzyby zalewamy ok. 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy do namoczenia (na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc).
    Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy.
    Namoczone grzyby odsączamy (wodę, w której się moczyły zachowujemy), kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    Rozgrzewamy łyżkę oleju wraz z łyżeczką masła, wrzucamy cebulę, szklimy ok. 1-2 minuty, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy razem 5 minut, wlewamy 1/3 wody, w której moczyły się grzyby i dusimy przez 10 minut.
    Do przesmażonych grzybów z cebulką dodajemy kapustę, dusimy razem podlewając resztą wody spod grzybów (dodajemy ją stopniowo), do momentu aż wszystkie składniki farszu będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
  • 3. 8 zagłębień w formie do muffinek (o średnicy ok. 6 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
    Odrywamy kawałek ciasta i za pomocą okrągłej foremki o średnicy odpowiadającej średnicy zagłębień w formie, wycinamy kółeczka i wykładamy nimi zagłębienia.
    Z pozostałego ciasta odcinamy ok. 1/5 ciasta. Resztę rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,4 mm, rozsmarowujemy na nim wystudzony farsz, zwijamy roladę. Kroimy ją na 8 równych kawałków.
    Każdy kawałek umieszczamy w jednym zagłębieniu.
    Resztę ciasta rozwałkowujemy, foremką do ciasteczek wycinamy gwiazdki (lub inny, świąteczny kształt), przykrywamy nimi wierzchy muffinek.
    Formę z muffinkami ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (10-15 minut).
  • 4. Wierzchy muffinek smarujemy mlekiem (za pomocą silikonowego pędzelka). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C Pieczemy 25-30 minut do zarumienienia.

Porady

Te muffinki są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu, a także innych zup. W karnawale będą doskonałą przystawką, a także składnikiem sylwestrowego bufetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować