Wigilijne kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i łyżką mąki. Gdy zaczną pracować dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
2.Grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej , a następnie ugotować (ok. 10 min.).
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól do smaku. Dusić razem 3-4 minuty.
Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Po przestygnięciu odcisnąć z nadmiaru wody i odrzucić przyprawy.
3.Kapustę i grzyby zmielić w maszynce do mielenia mięsa,z siatką z dużymi oczkami. Jeśli trzeba doprawić do smaku pieprzem i solą.
4.Ciasto rozwałkować, ciąć paski szerokości ok. 8 cm, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Kroić ukośne kapuśniaczki, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem.
Drugi sposób: Wycinać dużą szklanką krążki, nakładać nadzienie, przykryć drugim krążkiem. Foremką gwiazdką wycinać ozdobne, świąteczne kapuśniaczki.
Piec ok. 17- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze