Krupnik na żeberkach

  • wyświetlono: 61152 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 3

Krupnik na żeberkach to smaczna i pożywna zupa. Ponadto krupnik na żeberkach ma właściwości rozgrzewające. Wprost idealny posiłek na chłodniejsze dni. Krupnik na żeberkach to tradycyjna zupa, którą warto włączyć do swojego domowego jadłospisu. Oto przepis na pyszny krupnik na żeberkach.

  • 60min

Składniki

400 g żeberek wieprzowych
400 g ziemniaków obranych
5 łyżek kaszy jęczmiennej
90 g marchewki obranej
80 g cebuli obranej
30 g korzenia pietruszki
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
zielona pietruszka, zielony koper

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik na żeberkach

  • jarzyny na krupnik1. Krupnik na żeberkach - przepis:
    Jarzyny myjemy, obieramy. Następnie kroimy w kostkę.
  • żeberka w wodzie, przed gotowaniem2. W garnku zalewamy zimną wodą żeberka, wcześniej umyte. Gotujemy mięso do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy.
  • jarzyny w krupniku3. Do wywaru dodajemy pokrojone jarzyny.
  • kasza w krupniku4. Następnie wsypujemy kaszę. Dodajemy przyprawy. Krupnik gotujemy do miękkości jarzyn i kaszy, na małym ogniu. Dolewamy wody tyle, aby zupa nie była zbyt gęsta, ale i nie rzadka.
  • zielenina w krupniku5. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, gdyż zupa będzie gorzkawa, gdy zioła będą w niej dłużej się moczyć. Kiedy krupnik na żeberkach jest ugotowany dodajemy posiekaną natkę z koperkiem.
  • ugotowany krupnik6. Krupnik na żeberkach podajemy na gorąco samodzielnie lub z pieczywem.
  • Krupnik na żeberkach wieprzowych7. Smacznego.

Jak ugotować krupnik na żeberkach?

Krupnik na żeberkach to zupa, która często łączy krupy kaszy jęczmiennej z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Ważne, aby mięso do zupy włożyć do zimnej wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia wraz z przyprawami. Najczęściej korzysta się z ziela angielskiego, liści laurowych, cząbru, majeranku, ziaren czarnego pieprzu oraz jałowca. Tradycyjny krupnik na żeberkach korzysta z kaszy jęczmiennej, jednak można spróbować przepisu z kaszą orkiszową, kaszą pęczak, kaszą jaglaną lub pszenną kaszą bulgur. Podczas gotowania warto zwracać uwagę na czas potrzebny do przygotowania poszczególnych kasz. 

Porady

Ugotowane mięso możemy obrać i wkroić do zupy krupnik na żeberkach lub przyrządzić z niego farsz, np.: do krokietów albo pierogów.
Krupnik na żeberkach jest sycący i rozgrzewający. W sam raz na pierwszy głód.
Krupnik z żeberkami to także idealne danie jednogarnkowe. Kaszę można zastąpić także ryżem. Krupnik na żeberkach doprawiamy zupę do smaku. Ważne, aby była przewaga czarnego pieprzu. Do zupy krupnik na żeberkach można wrzucić suszonego grzyba np.: borowika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowewłoszczyznakoperekkasza jęczmiennapietruszkażeberka wieprzowemój pomysłtaniakuchnia polskazdrowie na talerzułatwasmak dzieciństwadla urodysyte daniezioła w kuchnizupa na chłodniejsze dniszybka potrawakrupnik na żeberkach

Komentarze

Podobne przepisy

krupnik na wędzonce

Dodane przez: rena123

Krupnik na wędzonce

Pyszna, gęsta i sycąca zupa. Najlepszy...

Krupnik na wędzonych żeberkach

Dodane przez: wiesiołek

Krupnik na żeberkach z grzybami

Jesienna, bardzo pożywna zupa z...

Krupnik na skrzydle indyczym

Dodane przez: elaa

Krupnik na skrzydle indyczym

Pyszna, zdrowa i sycąca. To doskonały...

Grochówka wojskowa na żeberkach

Dodane przez: Futka

Grochówka wojskowa na żeberkach

Dawno nie jadłam klasycznej grochówki...

Krupnik na kurczaku

Dodane przez: edytaha

Krupnik na kurczaku

Na niepogodę polecam talerz gęstego,...

Żurek na żeberkach

Dodane przez: Gosia123

Żurek na żeberkach

Kwaskowaty, mięsny żurek podany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE