Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową

  • wyświetlono: 1831 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To zdrowsza wersja pączków. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, lecz pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne, polecam:)

  • 100min

Składniki

750 g mąki pszennej tortowej
70 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 g roztopionego masła
150 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
2 całe jajka

Ponadto:
marmolada brzoskwiniowa lub powidła śliwkowe do nadzienia
rozmącone jajko- na wierzch do posmarowania pączków przed pieczeniem


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową

  • rozczyn drożdżowy1. Przygotowujemy najpierw rozczyn drożdżowy.
    Ciepłe mleko, drożdże, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki- razem mieszamy.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • przesiana mąka, cukier, rozczyn2. Do większej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy resztę cukru, cukier waniliowy.
    Wlewamy rozczyn drożdżowy.
  • roztopione masło wlewane do ciasta3. Masło stapiamy, studzimy. Wlewamy do miski z mąką.
  • roztrzepane jajka w cieście4. Żółtka i całe jajka roztrzepujemy. Wlewamy do ciasta.
  • wyrobione ciasto drożdżowe5. Ciasta wyrabiamy ręką do momentu, aż się będzie odklejało.
    Przykrywamy ściereczką. odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe6. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
  • ciasto przygotowane do wałkowania7. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószoną mąką.
  • krążki ciasta drożdżowego8. Dzielimy je na części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
    Wycinamy szklanką krążki o śred. 7 cm.
  • marmolada brzoskwiniowa na krążku ciasta drożdżowego9. Każdy krążek ciasta lekko spłaszczamy i nakładamy nadzienie, ok. 1 malej łyżeczki.
    Przepis na moją marmoladkę brzoskwiniową jest tutaj:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmoladka-z-kawalkami-brzoskwin-z-dodatkiem-soku-z-pomaranc
  • zlepiania ciasta drożdżowego w sakiewkę10. Ciasto zlepiamy w sakiewkę. Uważajmy, aby nie wypływała marmoladka.
  • pączki ułożone na blaszce11. Przygotowujemy dwie duże blachy. Wykładamy pergaminem.
    Układamy uformowane pączki, zlepieniem do dołu.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • pączki posmarowane jajkiem rozbełtanym12. Wierzch pączków smarujemy pędzelkiem umoczonym w rozbełtanym jajku.
  • pieczenie pączków13. Pączki pieczemy partiami w temp. 180 stop. przez ok. 15 min.
  • upieczone pączki14. Gorące pączki wyjmujemy z pieca. Nie trzeba ich już osładzać, bo są wystarczająco słodkie od marmoladki.
    Wykładamy na ozdobny talerz lub paterę.
    Pączki jemy lekko przestudzone.
  • pączki pieczone15. Smacznego:)

Porady

Czas przygotowania podany jest bez oczekiwania na wyrastanie ciasta drożdżowego i gotowych pączków- przed pieczeniem.
Proporcje na 36 średnich pączków.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
W ciepłych warunkach ciasto szybko i pięknie wyrasta. Rośnie w oczach:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieTłusty Czwartekdla dziecitania kuchniakarnawałkuchnia polskazdrowie na talerzusłodki podwieczorekłatwy przepispączki drożdżowe pieczone w piekarniku z marmoladką brzoskwiniowąpączki pieczone nadziewane
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1p9i27i

Dodane przez: gosia56

Pączki z marmoladą z piekarnika

Takie pączki piekłam pierwszy...

image-0pvcqxm

Dodane przez: anita176

Pieczone pączki na oliwie nadziewane marmoladą

Odchudzona wersja tradycyjnych...

Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie...

Pączki z marmoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Pączki z marmoladą

Moje pączki zawsze się udają, są...

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ

Mamy karnawał, a jak karnawał to...

image-1dsk1tq

Dodane przez: KuchniaPoli

Pączki z marmoladą lub powidłami

Pulchne i delikatne pączki z marmoladą...