REKLAMA

Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową

wyświetlono: 2569 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

To zdrowsza wersja pączków. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, lecz pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne, polecam:)

opublikowany: 11.02.2017
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej tortowej
    70 g świeżych drożdży
    300 ml ciepłego mleka
    150 g roztopionego masła
    150 g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    2 całe jajka

    Ponadto:
    marmolada brzoskwiniowa lub powidła śliwkowe do nadzienia
    rozmącone jajko- na wierzch do posmarowania pączków przed pieczeniem


Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Przygotowujemy najpierw rozczyn drożdżowy.
    Ciepłe mleko, drożdże, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki- razem mieszamy.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • przesiana mąka, cukier, rozczyn 2. Do większej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy resztę cukru, cukier waniliowy.
    Wlewamy rozczyn drożdżowy.
  • roztopione masło wlewane do ciasta 3. Masło stapiamy, studzimy. Wlewamy do miski z mąką.
  • roztrzepane jajka w cieście 4. Żółtka i całe jajka roztrzepujemy. Wlewamy do ciasta.
  • wyrobione ciasto drożdżowe 5. Ciasta wyrabiamy ręką do momentu, aż się będzie odklejało.
    Przykrywamy ściereczką. odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 6. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
  • ciasto przygotowane do wałkowania 7. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószoną mąką.
  • krążki ciasta drożdżowego 8. Dzielimy je na części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
    Wycinamy szklanką krążki o śred. 7 cm.
  • marmolada brzoskwiniowa na krążku ciasta drożdżowego 9. Każdy krążek ciasta lekko spłaszczamy i nakładamy nadzienie, ok. 1 malej łyżeczki.
    Przepis na moją marmoladkę brzoskwiniową jest tutaj:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmoladka-z-kawalkami-brzoskwin-z-dodatkiem-soku-z-pomaranc
  • zlepiania ciasta drożdżowego w sakiewkę 10. Ciasto zlepiamy w sakiewkę. Uważajmy, aby nie wypływała marmoladka.
  • pączki ułożone na blaszce 11. Przygotowujemy dwie duże blachy. Wykładamy pergaminem.
    Układamy uformowane pączki, zlepieniem do dołu.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • pączki posmarowane jajkiem rozbełtanym 12. Wierzch pączków smarujemy pędzelkiem umoczonym w rozbełtanym jajku.
  • pieczenie pączków 13. Pączki pieczemy partiami w temp. 180 stop. przez ok. 15 min.
  • upieczone pączki 14. Gorące pączki wyjmujemy z pieca. Nie trzeba ich już osładzać, bo są wystarczająco słodkie od marmoladki.
    Wykładamy na ozdobny talerz lub paterę.
    Pączki jemy lekko przestudzone.
  • pączki pieczone 15. Smacznego:)

Porady

Czas przygotowania podany jest bez oczekiwania na wyrastanie ciasta drożdżowego i gotowych pączków- przed pieczeniem. Proporcje na 36 średnich pączków. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. W ciepłych warunkach ciasto szybko i pięknie wyrasta. Rośnie w oczach:)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Pączki pieczone

W smaku bardziej przypominają bułki ale mogą być świetną alternatywą do smażonych pączków

kategoria: bułki Desery pączki pączki pieczone opublikowany: 17.02.2016 | wyświetlono: 2125 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE