Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To zdrowsza wersja pączków. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, lecz pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne, polecam:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej tortowej
    70 g świeżych drożdży
    300 ml ciepłego mleka
    150 g roztopionego masła
    150 g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    2 całe jajka

    Ponadto:
    marmolada brzoskwiniowa lub powidła śliwkowe do nadzienia
    rozmącone jajko- na wierzch do posmarowania pączków przed pieczeniem


Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki pieczone

Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Przygotowujemy najpierw rozczyn drożdżowy.
    Ciepłe mleko, drożdże, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki- razem mieszamy.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • przesiana mąka, cukier, rozczyn 2. Do większej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy resztę cukru, cukier waniliowy.
    Wlewamy rozczyn drożdżowy.
  • roztopione masło wlewane do ciasta 3. Masło stapiamy, studzimy. Wlewamy do miski z mąką.
  • roztrzepane jajka w cieście 4. Żółtka i całe jajka roztrzepujemy. Wlewamy do ciasta.
  • wyrobione ciasto drożdżowe 5. Ciasta wyrabiamy ręką do momentu, aż się będzie odklejało.
    Przykrywamy ściereczką. odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 6. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
  • ciasto przygotowane do wałkowania 7. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószoną mąką.
  • krążki ciasta drożdżowego 8. Dzielimy je na części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
    Wycinamy szklanką krążki o śred. 7 cm.
  • marmolada brzoskwiniowa na krążku ciasta drożdżowego 9. Każdy krążek ciasta lekko spłaszczamy i nakładamy nadzienie, ok. 1 malej łyżeczki.
    Przepis na moją marmoladkę brzoskwiniową jest tutaj:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmoladka-z-kawalkami-brzoskwin-z-dodatkiem-soku-z-pomaranc
  • zlepiania ciasta drożdżowego w sakiewkę 10. Ciasto zlepiamy w sakiewkę. Uważajmy, aby nie wypływała marmoladka.
  • pączki ułożone na blaszce 11. Przygotowujemy dwie duże blachy. Wykładamy pergaminem.
    Układamy uformowane pączki, zlepieniem do dołu.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • pączki posmarowane jajkiem rozbełtanym 12. Wierzch pączków smarujemy pędzelkiem umoczonym w rozbełtanym jajku.
  • pieczenie pączków 13. Pączki pieczemy partiami w temp. 180 stop. przez ok. 15 min.
  • upieczone pączki 14. Gorące pączki wyjmujemy z pieca. Nie trzeba ich już osładzać, bo są wystarczająco słodkie od marmoladki.
    Wykładamy na ozdobny talerz lub paterę.
    Pączki jemy lekko przestudzone.
  • pączki pieczone 15. Smacznego:)

Porady

Czas przygotowania podany jest bez oczekiwania na wyrastanie ciasta drożdżowego i gotowych pączków- przed pieczeniem. Proporcje na 36 średnich pączków. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. W ciepłych warunkach ciasto szybko i pięknie wyrasta. Rośnie w oczach:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować