Jeśli chodzi o wigilijny barszcz czerwony, powinniśmy zabrać się za niego z wyprzedzeniem. Należy bowiem przygotować wcześniej zakwas na barszcz, który będzie bazą naszej zupy. Przygotowujemy go wcześniej, by buraki ukisiły się i nadały smak naszej zupie. Kiedy mamy już zakwas, barszcz wigilijny to kaszka z mleczkiem. Wystarczy dodać wszystkie składniki – buraki, bulion, zakwas i przyprawy i gotować zupę na małym ogniu przez kilka godzin.Chcesz wiedzieć, jak tę zupę przygotowuje słynna restauratorka? Przeczytaj nasz artykuł, w którym zdradzamy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Nie zapomnij też, by do barszczu czerwonego przygotować uszka wigilijne.

Sprawdź nasz przepis na uszka z grzybami!

Podobnie łatwe jest przygotowanie drugiej zupy. Grzybowy barszcz wigilijny można przygotować na kilka sposobów. Albo podobnie jak biały barszcz – na zakwasie, albo jak klasyczną zupę grzybową na bulionie. W jednej i drugiej wersji potrzebne będą aromatyczne suszone grzyby,  najlepiej ususzone przez siebie.

Zobacz też inne przepisy na Święta. A może kapusta z grzybami? Sprawdź przepis! Zobacz również przepisy na śledzie i przepis na bigos