Jeśli chodzi o wigilijny barszcz czerwony, powinniśmy zabrać się za niego z wyprzedzeniem. Należy bowiem przygotować wcześniej zakwas na barszcz, który będzie bazą naszej zupy. Przygotowujemy go wcześniej, by buraki ukisiły się i nadały smak naszej zupie. Kiedy mamy już zakwas, barszcz wigilijny to kaszka z mleczkiem. Wystarczy dodać wszystkie składniki – buraki, bulion, zakwas i przyprawy i gotować zupę na małym ogniu przez kilka godzin.Chcesz wiedzieć, jak tę zupę przygotowuje słynna restauratorka? Przeczytaj nasz artykuł, w którym zdradzamy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Nie zapomnij też, by do barszczu czerwonego przygotować uszka wigilijne.

 

Podobnie łatwe jest przygotowanie drugiej zupy. Grzybowy barszcz wigilijny można przygotować na kilka sposobów. Albo podobnie jak biały barszcz – na zakwasie, albo jak klasyczną zupę grzybową na bulionie. W jednej i drugiej wersji potrzebne będą aromatyczne suszone grzyby,  najlepiej ususzone przez siebie.

Zobacz też inne przepisy na Święta.