Sałatka buraczana z prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane buraczki czerwone kroimy w grubszą kostkę lub słupki. Jak kto woli.
Wrzucamy buraczki do szklanej większej miski.
2.Do miski dodajemy pozostałe składniki: mix sałat.
3.Cebulę siekamy. Przekładamy do miski.
4.Jajka kroimy w kostkę.
5.Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
6.Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w grubszą kostkę.
7.Orzechy włoskie kroimy drobno. Prażymy na rumiano na suchej patelni.
8.Z majonezu, jogurtu ukręcamy sos. Doprawiamy do smaku.
9.Sosem zalewamy warzywa w misce.
10.Delikatnie mieszamy. Możemy jeszcze sałatkę doprawić do smaku.
11.Sałatkę dekorujemy oliwkami, cząstkami orzechów włoskich oraz zieleniną.
Przed podaniem krotko schładzamy.
Sałatka smakuje wybornie z chlebem domowym żytnim na zakwasie.
12.Smacznego:)
Porady
Buraczki czerwone zostały mi po ugotowaniu barszczu czerwonego czystego. Wkroiłam także pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler.
Sałatka jest smaczna i syta.
Komentarze