Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami

4.47 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 jajka
    300g szynki konserwowej
    150g zielonego groszku (może być mrożony)
    140g ugotowanej marchewki
    150g kukurydzy konserwowej
    8 łyżeczek żelatyny
    1200ml bulionu drobiowego
    3 łyżki posiekanego świeżego koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Babki Jajko Przystawki

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperkowa galareta:
    Bulion drobiowy zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, dodać koper, doprawić solą i pieprzem.
  • Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami 2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew i szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry.
  • Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami 3. Formę babki o pojemności 1,5l kolejno napełnić warstwami:
    1/2 marchewki, 1/2 zielonego groszku, 1/2 kukurydzy, 1/2 szynki zalać 1/3 bulionu drobiowego i wstawić do lodówki na około 30 minut, następnie ułożyć plastry jajek, resztę szynki, zalać 1/3 bulionu i ponownie wstawić do lodówki, na samym końcu ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować