Szybka babka wielkanocna

4.45 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka M/L
    130 g cukru
    2 saszetki cukru waniliowego
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju

    Polewa:
    100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    3-4 łyżki mleka
    2-3 łyżki krokantu do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (197 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Szybka babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • 2. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.
  • 3. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką krótko i niezbyt dokładnie. Mogą pozostać grudki.
  • 4. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  • 5. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
  • 7. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 8. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać krokantem.

Porady

Do babki możesz dodać 1/2 szklanki ulubionych bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować