Babka wielkanocna

  • wyświetlono: 4688 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

ciekawa babka z ciasta ucieranego, odrobina kakao daje ciekawe wzory

rfima
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- masło: 25 dekagramów
- cukier: 1 szklanka
- mąka: 2 szklanki
- jajka: 5 sztuk
- kakao: 2 łyżki
- ocet: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- olejek waniliowy: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Babka wielkanocna

  • 1. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę, dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj. Odłóż 5 łyżek ciasta, dodaj do niego kakao, dokładnie wymieszaj. Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłóż białe ciasto, potem kakaowe na przemian z białym. Piecz godzinę w temp. 180 stopni C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkakonkurs_wielkanocnywiosna

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocna lekka babka

Dodane przez: AnetaSłużałek

Wielkanocna lekka babka

Lekka i delikatna babka - idealna...

Babka wielkanocna

Dodane przez: smakmonika

Babka wielkanocna

Pyszna i moja ulubiona babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Dodane przez: rosik93

Babka wielkanocna

Dla mnie wielkanocna babka musi...

Wielkanocna babka żołądek

Dodane przez: marze

Wielkanocna babka żołądek

Przez żołądek do serca jak mówi...

image-0xsirfk

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocna Babka z advocatem

W domu na świątecznym stole nie...

image-0t4ok3o

Dodane przez: viki2903

ZIELONA BABKA WIELKANOCNA

Pyszna babka o cytrynowy aromacie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE