Babka wielkanocna - najszybsza!

4.25 (4 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepyszna babka, która w wykonaniu jest ekspresowa, a efekt to kruchy, a zarazem odrobinę wilgotny wypiek, doskonały na Wielkanoc. Coś jak babka piaskowa, ale struktura nieco inna (choćby przez zmianę mąki pszennej na grubszą krupczatkę) i tu postawiłam na uproszczenie wykonania, dzięki czemu przygotowanie ciasta to tylko 5-7 minut :) a to dlatego, że odeszłam od standardowego ubijania jajek (lub jak w wielu przepisach osobno białek). Przyspieszenie wykonania daje nam tą korzyść, że prócz ekspresowego

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny (1 kostka)
    4 jajka
    1/2 szkl. mleka
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. mąki krupczatki
    1/2 szkl. cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Babka wielkanocna - najszybsza! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw wysmarować masłem i wysypać krupczatką lub bułką tartą). Pieczemy w 160 stopniach przez godzinę. Do piekarnika nad formę dobrze jest włożyć pustą brytfannę - wierzch nie zrumieni się nadmiernie i nie popęka (lub mało popęka).
    Ja swoją babkę polałam czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej, ale sprawdzi się tu wszystko co chcesz - lukier, cukier puder albo i nic.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować