Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalewany szklanką wrzątku i pozostawiamy do momentu, aż wystygną. Odcedzamy.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, a selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wystudzone i odcedzone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30-45 min.
W wodzie z ogórków kiszonych rozprowadzamy mąkę.
Po tym czasie, wszystkie warzywa wyciągamy (oprócz marchewki i grzybów), a do wywaru wlewamy wodę z ogórków razem z mąką. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
W między czasie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Każde jajko kroimy na pół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy oliwę z solą i majerankiem, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Ziemniaki w oliwie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min.
Na talerz wykładamy ugotowane i przekrojone jajko oraz porcję upieczonych ziemniaczków i całość zalewamy żurkiem.
Komentarze