Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
1 op. galaretki cytrynowej
Masa orzechowa:
125 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g)
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
wiórki z czekolady deserowej
Sposób przygotowania przepisu:
Torcik orzechowo-jabłkowy
1.
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.
Masa orzechowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na mąkę orzechy włoskie oraz pokruszonego wafelka i mieszamy łyżką do połączenia składników.
4.
Bita śmietana:
Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
5.
Torcik:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat biszkoptowy i zapinamy obręcz. Na biszkopt wykładamy
lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, masę orzechową wykładamy na stężałą masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Gotową masę śmietanową wykładamy na drugi blat biszkoptowy i równomiernie rozsmarowujemy.
Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady. Wkładamy do lodówki.
Przechowujemy w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze