REKLAMA

Torcik orzechowo-jabłkowy

wyświetlono: 1254 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Prosty torcik na co dzień i od święta

opublikowany: 16.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki octu
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    szczypta soli


    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki cukru
    1 op. galaretki cytrynowej


    Masa orzechowa:
    125 g serka mascarpone
    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich
    1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g)
    Bita śmietana:
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    wiórki z czekolady deserowej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 3. Masa orzechowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na mąkę orzechy włoskie oraz pokruszonego wafelka i mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • 4. Bita śmietana:
    Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
  • 5. Torcik:
    Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
    Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat biszkoptowy i zapinamy obręcz. Na biszkopt wykładamy
    lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
    Po tym czasie, masę orzechową wykładamy na stężałą masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Gotową masę śmietanową wykładamy na drugi blat biszkoptowy i równomiernie rozsmarowujemy.
    Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady. Wkładamy do lodówki.
    Przechowujemy w lodówce.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Torcik jabłkowy

Pyszny jabłecznik w formie tortu z dużą ilością jabłek i śmietanką cytrynową.

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 03.01.2021 | wyświetlono: 724 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Hrabina w kuchni Hrabina w kuchni

Torcik jabłkowy

Lekko kwaskowaty torcik jabłkowy zrównoważony słodką bitą śmietaną i gorzką polewą czekoladową.

kategoria: Ciasta do kawy torty kremówka opublikowany: 31.03.2019 | wyświetlono: 411 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE