Torcik orzechowo-jabłkowy

  • wyświetlono: 295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosty torcik na co dzień i od święta

P6221168
  • 10 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki octu
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli


Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
1 op. galaretki cytrynowej


Masa orzechowa:
125 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g)
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
wiórki z czekolady deserowej

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik orzechowo-jabłkowy

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 3. Masa orzechowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na mąkę orzechy włoskie oraz pokruszonego wafelka i mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • 4. Bita śmietana:
    Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
  • 5. Torcik:
    Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
    Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat biszkoptowy i zapinamy obręcz. Na biszkopt wykładamy
    lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
    Po tym czasie, masę orzechową wykładamy na stężałą masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Gotową masę śmietanową wykładamy na drugi blat biszkoptowy i równomiernie rozsmarowujemy.
    Wierzch posypujemy wiórkami z czekolady. Wkładamy do lodówki.
    Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastojabłkaurodzinybita śmietanaorzechymascarponebiszkot

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik orzechowo-gruszkowy

Dodane przez: dorota w

Torcik orzechowo-gruszkowy

Fantastyczne ciasto w formie torciku....

Torcik orzechowo dyniowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik orzechowo dyniowy

Pyszny torcik dla miłośników orzechów...

Orzechowy z jabłkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym

Orzechowy biszkopt z musem jabłkowym...

image-0dwde79

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto jabłkowo- orzechowe

Ciasto z dużą ilością orzechów...

Torcik orzechowo kawowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik orzechowo kawowy

Pyszny torcik dla miłośników kawy...

Torcik jabłkowo-truskawkowy

Dodane przez: rena123

Torcik jabłkowo-truskawkowy

Wyśmienity torcik biszkoptowy z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE